Producătorii de legume, fructe și produse tradiționale din Food Hub, un program lansat de Romanian American - Foundation pentru susținerea micilor antreprenori din agricultură, vor înregistra anul acesta vânzări de aproximativ 600.000 de dolari, aproape dublu comparativ cu 2019.

Această creștere este dată de avansul comenzilor online ca urmare a pandemiei de COVID-19, dar și de schimbarea strategiei de vânzări și marketing.

Food Hub este un program lansat de Romanian American-Foundation (RAF) în 2017 după modele similare din zonele Philadelphia și New York. Programul constă în susținerea prin finanțare și training a patru centre (food hub-uri) care colectează și comercializează produsele micilor antreprenori agricoli din patru zone: Bucuvina, Cluj-Napoca, Iași și Odorheiul Secuiesc.

Fiecare din cele patru hub-uri este o întreprindere socială și este coordonat de cate un ONG, iar întregul program este sub îndrumarea Fundației Civitas pentru Societatea Civilă din Cluj-Napoca. Cele patru hub-uri se numesc Nod Verde (Cluj-Napoca), Cumsecade / Helyénvaló (Odorheiu Secuiesc), Roade și Merinde (Iași) și Nord Natural (Bucuvina).

RAF a investit în acest program aproximativ 1,5 milioane de dolari: 1,1 milioane de dolari au fost alocați în perioada 2017-2019, în timp ce pentru anii 2020-2022 sunt alocați circa 0,4 milioane de dolari. RAF nu finanțează direct fermierii sau afacerile mici, ci fundațiile care coordonează hub-urile, conform unui plan de afaceri agreat. Toate food hub-urile sunt întreprinderi sociale, funcționând ca SRL-uri, cu acționari unic ONG-urile care le-au înființat.

Programul colectează produse de la aproximativ 1.200 de antreprenori

Rețeaua de hub-uri a înregistrat anul trecut vânzări totale de aproximativ 325.000 de dolari. Cele patru food hub-uri integrează aproximativ 1.200 de producători: cultivatori de fructe si legume, producători de alimente tradiționale pe bază de lapte, carne, fructe si legume. Majoritatea sunt antreprenori tineri, până în 45 - 50 de ani, care își doresc dezvoltarea afacerii.

Produsele cel mai bine vândute variază în funcție de zonă și de anotimp. În timp ce vara cel mai bine se vând fructele și legumele, în restul anului predomină alimentele tradiționale (produse din carne, brânză, dulceață miere, zacuscă, etc.).

Majoritatea clienților sunt femei cu vârsta între 25 și 45 de ani, cu copii si care sunt interesate de calitatea alimentației familiei. Odată cu creșterea numărului de comenzi online, se observă o diversificare a clienților pe categorii de vârstă.

Vânzările online au crescut în timpul stării de urgență

„Până anul acesta doar două food hub-uri aveau vânzări online semnificative la nivel național, iar pandemia le-a adus acestora o creștere de patru ori a comenzilor în timpul stării de urgență, ceea ce ne-a făcut să reașezăm modelul de afaceri din rețea. Am făcut ajustări în strategia de marketing și vânzări, iar din vară magazinele online ale centrelor din Cluj și Odorheiu Secuiesc și-au extins distribuția la nivel național”, spune Anna Șargov, coordonator proiect retea food huburi în cadrul Fundației Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.

RAF estimează că mediul online va reprezenta anul acesta 80% din vânzări, comparativ cu 70% în 2019, creșterea venind chiar și în contextul în care rețeaua offline a crescut de la un magazin fizic la trei.

„Totodată, centrele din Iași și Câmpulung Moldovenesc și-au deschis câte un magazin local. Acest pas a fost unul esențial pentru antreprenori pentru că le permite să își vândă și să își promoveze produsele pe noi canale de business, le oferă acces la o sursă suplimentară de venit ceea ce este extrem de important mai ales în această perioadă complicată și cu decizii fluctuante în privința desfășurării comerțului”, adaugă Anna Șargov.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri