Pe 11 august, premierul Florin Cîțu a transmis că această creștere a prețurilor produselor este una temporară, în condițiile în care salariile vor crește constant. Deși viziunea premierului este una optimistă, analiștii din domeniul agriculturii îl contrazic. Cezar Gheorghe, expert analist comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români spune că această creștere în industria alimentară și în transportul de mărfuri nu este deloc una temporară, iar prețurile nu au cum să mai revină la cum erau înainte, ci vor crește în continuare.

„Lumea se va alinia și se va obișnui cu aceste creșteri. Nu ne mai putem întoarce la prețurile dinainte. Când tipărești 6-8 mii de miliarde dolari pentru a ajuta populația în pandemie, banii vor trebui să se întoarcă înapoi cu profit. Și vei putea face acest lucru doar dacă scumpești materia primă (grâu, porumb, oleaginoase). Fondurile de investiții joacă pe bursă materie primă, totul crește și din buzunarul românului vor veni banii pentru a acoperi cheltuielile”, a declarat pentru wall-street.ro Cezar Gheorghe, expert analist comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români.

Acesta spune că toate produsele alimentare s-au scumpit. Dacă anul trecut în Portul Constanța grâul costa circa 160 euro, în prezent prețul a ajuns la 210 euro, preț care va crește în continuare. În ceea ce privește viitoarele scumpiri, Cezar Gheorghe spune că totul depinde de cererea și oferta la nivel global, vremea fiind principalul factor important.

„Toată populația trebui să înțeleagă că am intrat într-o perioadă inflaționistă din care nu ne mai putem întoarce. Dacă toate produsele se scumpesc, gândiți-vă ca nu mai există posibilitatea să se reducă. Nu există niciun suport în a coborî prețurile”.

Potrivit acestuia, anul 2020 a fost caracterizat printr-o secetă pedologică persistentă, fapt ce a afectat Europa și regiunea bazinului Mării Negre (Ucraina și Rusia) și s-a concretizat într-o ofertă mult mai slabă din punct de vedere al volumelor.

„Anul 2021 vine cu același efect, dar de data aceasta în America de Sud și de Nord. De asemenea, energia fosilă crește și datorită efectelor post-pandemice. Cotațiile și indicațiile de preț de transportul de mărfuri suferă mutații incredibile. În România logistica aproape că s-a dublat pentru transportul materiei prime din câmp către unitățile de procesare sau către export”, a adăugat Cezar Gheorghe.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe zona de alimente, cele mai mari scumpiri sunt la ulei (18%), brânză de oaie (6%), pește (5,76%), pâine (4,59%) fasole (4,55%), margarină (4,46%), miere de albine (3,5%), carnea de vită și pui (cu 2-3%).

Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1% iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) majorarea preţurilor a fost de 4,4%

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri