Azomureș Târgu Mureș, producător de îngrășăminte utilizate de agricultura din România, oprește producția de îngrășăminte, temporar. Instalațiile de producție de pe platforma Azomureș se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

Din 6 decembrie, când Azomures a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii
industriali din România se adâncește.

„Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF. Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro”, transmit reprezentanții companiei.

În această situație, compania spune că Azomureșul nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor.

„Combinarea acestor efecte pe piața românească înseamnă că prețul îngrășămintelor românești ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomures.

Planul tehnic de protecție a instalațiilor și echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajații vor veni la serviciu și sunt pregătiți în orice moment să reia producția dacă și când condițiile pieței o permit.

„Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activități vor fi mentenanța locală și pregătirea instalațiilor
pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situația de pe piața din România se va îmbunătăți”, a completat Harri Kiiski.

Potrivit reprezentanților Azomureș, campania agricolă de primăvară (martie - aprilie 2022) poate fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrășăminte, consecințele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022. Îngrășămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană.

Sursa foto: Azomures

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri