Legea salariului minim de 3.000 de lei brut în agricultură și industria alimentară a fost adoptată în cadrul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, a anunțat președintele acestui for, Florin Barbu.

”Am avizat, în Comisia pentru Agricultură, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea OUG nr.114/2018 privind stabilirea unui salariu minim brut de 3.000 lei, impozitat cu 21%, pentru angajații din Agricultură și Industrie Alimentară. Sper ca și colegii mei din Comisiile pentru Muncă și Buget Finanțe să avizeze acest proiect pentru a fi votat în plenul Camerei Deputaților”, a declarat deputatul Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură, conform Agrointeligența.

Plenul Camerei Deputaților este for decizional. Drept urmare, o eventuală aprobare ar trimite legea pe masa președintelui Iohannis pentru promulgare.

Costurile, dificil de suportat pentru producători

"Ideea nu este rea, dar din păcate nu este sustenabilă, și să mă explic de ce", a declarat Tudor Dorobanțu, președintele Federaţiei Sindicatelor Democratice din Agricultură pentru wall-street.ro. "În primul rând, vorbim despre două sectoare, totuși, diferite, în care plusvaloarea e mult mai ridicată în sectorul alimentar și mult mai scăzută în ce privește producția agricolă. Deci nu vorbim despre sectoare în echilibru, ba, din contră, s-au creat serioase dezechilibre, și nu de acum, ci de foarte mulți ani".

Totodată, a completat Tudor Dorobanțu, trebuie să fim realiști, pentru că, "datorită efectului, încă de anul trecut, al creșterii prețurilor la carburanți, energie, inputuri, sunt afectate în mod deosebit costurile pe unitatea de măsură. Vorbind despre agricultură, costurile au crescut într-un ritm în care deja este foarte dificil de suportat pentru producători, fie ei ei persoane fizice, care încadrează angajați, forță de muncă, fie fermele mici și mijlocii", a completat Tudor Dorobanțu.

O inițiativă similară a fost luată în domeniul construcțiilor

"Din punctul acesta de vedere, a stabili din condei un salariu minim fără a ține cont de realități, eu nu spun că nu e bine, dar nu e sustenabil. Această inițiativă legislativă ar fi trebuit discutată cu actorii relevanți din domeniu. Nu poți trage semnul egalității între industria alimentară și agricultură. Sunt două sectoare total diferite, plusvaloarea se adună în mod special în sectorul industriei alimentare", a mai adăugat acesta.

Cât despre inițiativa similară care a fost luată în industria construcțiilor în timpul pandemiei, Tudor Dorobanțu a explicat faptul că vorbim despre un alt sector de activitate, "care a cunoscut o dezvoltare impetuoasă, cu alte cuvinte există cerere, sunt bani, dar nu era forță de muncă".

"Sunt multe de reglementat până la salariu" a declarat pentru wall-street.ro și Sorin Chelmu, profesor universitar în cadrul Universității Bioterra.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri