Combinatul de Îngrășăminte Chimice (CICh) Năvodari, singurul producător român de fertilizanţi şi biostimulatori profesionali, a înregistrat o cifră de afaceri de 300 de milioane de lei în 2022, în crestere semnificativă față de anul precedent. Rezultatul s-a datorat cererii în creștere de îngrășăminte, iar odată cu numirea lui Mihai Aniței la conducerea CICh Năvodari în prima parte a acestui an, executiv cu experiență în sectorul agribusiness, compania are planuri mari pentru 2023 conform unui interviu acordat de acesta pentru wall-street.ro.

Pentru perioada următoare, CICh Năvodari are planificate investiții de aprox. 10 milioane de lei în extinderea capacității de producție, instalarea de noi echipamente atât pentru producția de îngrășăminte solide cât și lichide, precum și în cercetare-dezvoltare, pentru a lansa produse noi și eficiente pentru fermieri.

Prima etapă a acestui plan de investiții va fi o nouă instalație de granulare care va permite lansarea unei noi game de fertilizanti de tip organo-minerale.

Cât privește obiectul de activitate al CICh Năvodari, Mihai Aniței a explicat pentru wall-street.ro faptul că, în 1990, spre exemplu, România consuma în jur de 3 milioane de tone de îngrășăminte, în vreme ce astăzi consumul țării noastre se situează undeva la 2300-2500 de tone.

Astfel, acesta apreciază că agricultura autohtonă s-a fragmentat foarte mult, România având cel mai mare număr de fermieri din Uniunea Europeană, dar asta în contextul în care vorbim despre ferme cu dimenisuni de un hectar-două hectare, în medie.

Prin urmare, crede Mihai Aniței, până ce aceste ferme nu vor fi comasate, va fi foarte greu să se facă agricultură eficientă, iar un pas important pe care autoritățile ar trebui să-l facă în acest sens este digitalizarea intabulării.

De asemenea, directorul general CICh Năvodari spune că este nevoie de mai mult sprijin pentru zona de producție locală din partea autorităților, explicând, în acest sens, că ar porni de la partea de producție inputuri, cu alte cuvinte de la partea de cercetare și dezvoltare.

Mai mult, Mihai Aniței a afirmat că dacă el, personal, ar fi ministrul Agriculturii, ar împinge foarte mult finanțările pe procesarea internă, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind grâul.

Astfel, conform acestuia, România produce aproximativ 9-10 milioane de tone de grâu pe an, dar utilizează, efectiv, numai 3 dintre acestea.

Dacă măcar 80% din acest grâu ar fi folosit în România, n-ar mai fi nici presiunea pe export, pentru că am da valoare adăugată în țară. Cu alte cuvinte, în loc să importăm pâine congelată, am produce din grâu românesc, dar noi nu avem procesatori, aceasta este problema. Nu avem mori, lipsește absolut tot sistemul de procesare a cerealelor.

Mihai Aniței, director general ICCh Năvodari

Cu alte cuvinte, explică directorul general CICh Năvodari, în acest moment România este ca o țară bananieră, exportând materie primă și importând apoi produs finit.

Acesta a arătat de asemenea și cum ar funcționa în realitate un astfel de circuit, spunând că România exportă grâul, spre exemplu, în Franța, acolo transformându-se în pâine congelată și fiind trimis înapoi în supermarketuri.

Din acest punct de vedere, prin urmare, executivul se întreabă de ce trebuie să cheltuie țara noastră banii pe transport, în condițiile în care, având procesarea internă asigurată, acest aspect nu ar fi necesar.

Nu în ultimul rând, Mihai Aniței s-a referit și la subiectul rezervelor de stat, explicând că România a rămas singura țară cu rezerve de acest fel, având o infrastructură și un aparat administrativ foarte puternice, pe care ar trebui să le folosească pentru a cumpăra stocurile nevândute ale fermierilor.

Totodată, mai adaugă executivul, cu orice zi care trece și fermierul nu-și vinde producția, situația este groaznică pentru el.

Directorul general CICh Năvodari a oferit de asemenea și evaluarea sa privind anul agricol 2023, explicând că acesta ar putea fi unul dintre cei mai dificili din ultimii 15 ani.

Acesta și-a motivat afirmația spunând că prețurile foarte mari la îngrășăminte și la inputuri, în general, pe care le-au avut anul trecut fermierii, generează efecte și în 2023, prețurile acestora crescând chiar și cu 60% la unele produse.

Mihai Aniței a concluzionat explicând că în agricultura românească lucrurile depind foarte mult de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, în special în ceea ce privește criza cerealelor și felul în care aceasta va fi gestionată de România.

Combinatul CICh Năvodari are ca obiectiv consolidarea cotei de piață câștigate în anii precedenți, astfel că în 2023, an considerat unul dintre cei mai dificili de până acum, este estimată o creștere de 15% a cifrei de afaceri.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din agricultura românească? Te invităm să urmărești evenimentul „Agricultura viitorului”, ediția 2023, care va avea loc pe data de 18 mai la hotelul Sheraton. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Citeste si:

    Sursa foto: CICh Navodari

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Luca Dinulescu
    Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



    Setari Cookie-uri