Digitalizarea în agricultură a reprezentat un capitol important al conferinței Agricultura viitorului organizată de wall-street.ro, în acest sens Mihai Aniței, director general CICh Năvodari, oferind o evaluare optimistă asupra gradului de digitalizare prezent în agricultura românească. În același timp, însă, acesta s-a referit și la importanța agriculturii de precizie în activitatea fermierilor.

Astfel, acesta a explicat că este nevoie ca fermierii să înțeleagă că trebuie să se ocupe doar de activitățile din ferme, urmând ca de soluțiile de soft să se ocupe specialiștii IT, astfel încât fermierii să facă doar ceea ce știu.

Mihai Aniței a arătat însă că, din păcate, astăzi fermierii fac trading, încercând să joace pe piața volatilă a inputurilor.

Dar, remarcă acesta, tradingul nu este businessul lor, ei nefiind, prin definiție, traderi, ci fermieri.

Astfel, directorul general CICh Năvodari a explicat faptul că acesta este în primul rând un business al traderilor, iar în viitor, de ce nu, al unui robot.

Prin urmare, a subliniat acesta, fermierii nu doar că trebuie să se ocupe doar de activitatea pe care o cunosc cel mai bine, dar trebuie și să facă acest lucru eficient, în momentul acela nemaicontând cât este prețul la grâu ori la îngrășământ.

Pin urmare, dacă procesul în sine este eficient, a adăugat Mihai Aniței, atunci aceste detalii nu mai au importanță.

Directorul general CICh s-a referit de asemenea și la digitalizare, declarând faptul că România stă destul de bine la digitalizare, iar agricultura în general foarte bine.

Impedimentul principal al digitalizării ar fi legislația, un exemplu în acest sens fiind circulația dronelor. Deasupra orașelor sunt opreliști legislative care ne împiedică, însă pe terenul agricol putem folosi digitalizarea aproape fără limite.

Mihai Aniței, director general CICh Năvodari

De asemenea, acesta a mai explicat faptul că În România sunt multe firme care aplică digitalizarea din ce în ce mai mult, însă digitalizarea înseamnă însă și suprafețe agricole mari, altfel nu își are rostul.

Cât despre gradul de digitalizare al agriculturii românești, Mihai Aniței a mai afirmat faptul că mai mult de 30-40% din teritoriul agricol al României nu e cultivat într-un mod eficient și intensiv, adăugând, însă, în același timp, că, spre surprinderea multora, România are specialiști în acest domeniu și aplică deja tehnologii avansate în agricultură.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri