"Protectia acordata desenelor si modelelor nu este valabila in cazul unui desen sau model incorporat sau aplicat unui produs de schimb vizibil, care constituie parte componenta a unui vehicul rutier si care este utilizat exclusiv pentru repararea vehiculelor de catre operatori autorizati, in scopul redarii aspectului initial al acestora", se arata in textul actului normativ.

Caroseria, farurile, oglinzile si barele de protectie, printre componentele vizibile

Printre componentele vizibile ale autovehiculului se numara elementele de caroserie, farurile, oglinzile, barele de protectie etc.

Prevederea nu se aplica in cazul in care produsul de schimb vizibil este introdus pe piata in alt scop decat acela de a fi utilizat pentru repararea vehiculelor de catre operatori autorizati.

Citeste si:

De asemenea, actul normativ prevede ca eliminarea dreptului de proprietate asupra componentelor de caroserie se aplica numai in conditia in care beneficiarii primesc de la operatorul autorizat informatiile corespunzatoare cu privire la originea produsului utilizat pentru reparare, astfel incat acestia sa accepte sub semnatura, in deplina cunostinta de cauza, dintre produsele concurente oferite de operatorul respectiv pentru reparatii.

Modificarile se aplica doar produselor de schimb introduse pe piata dupa momentul in care marca si tipul vehiculului respectiv este introdus pe piata de catre titularul dreptului privind desenul sau modelul ori cu acordul acestuia.

Intrucat Camera Deputatilor este forul decizional, proiectul de lege a fost trimis la Presedintie pentru promulgare.