Noua taxa auto a trecut si de Camera Deputatilor, fiind aprobata pe 15 decembrie, iar dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei va intra in vigoare.
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va reduce cu pana la 25% actuala taxa pentru masinile aduse din strainatate, insa va obliga si cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 sa o plateasca, pentru a elimina orice discriminare asa cum cere UE.

Noua lege mai prevede si o rambursare de bani pentru romanii care au inmatriculat o masina dupa 1 iulie 2008, daca au platit mai mult decat taxa auto 2012.

Taxa auto 2012 se calculeaza in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2), a taxei specifice exprimate in euro/1 gram CO2, prevazute in anexa nr. 1, a normei de poluare si a taxei specifice exprimate in euro/1 cmc, prevazute in anexa nr. 2, a cotei de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4, dupa formula: Suma de plata = [(A x B x 30%) + (C x D x 70%)] x (100 - E)%. (Anexele sunt in galeria foto)

A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km;
B = taxa specifica, exprimata in euro/1 gram CO2, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 1;
C = cilindree (capacitatea cilindrica);
D = taxa specifica pe cilindree, prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 2;
E = cota de reducere a taxei, prevazuta in coloana 2 din anexa nr. 4;

Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2, dupa formula: Suma de plata = C x D x (100 - E) : 100.

Norma de poluare Euro si valoarea emisiei de CO2 sunt cele mentionate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" in cartea de identitate a vehiculului.

Cota fixa de reducere este stabilita in functie de vechimea autovehiculului, de rulajul mediu anual, de starea tehnica si de nivelul de dotare.

Noua taxa auto va incuraja aducerea de masini din strainatate cu km multi la bord, intrucat aceste masini vor primi o reducere pentru ca se considera ca au o durata mica de viata.

Cititi si Borbely: Din 2013, taxa de prima inmatriculare dispare. Efectele taxei auto: Cine castiga?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri