Mazda a lansat anul acesta un motor complet nou, 2,2 litri diesel biturbo, propulsor din familia Skyactiv, care a ajuns pe SUV-ul crossover CX-5.
Noul motor Mazda diesel este disponibil pe modelul CX-5 cu doua versiuni de putere, 150 CP sau 175 CP. Pentru test am primit cel mai puternic si mai scump SUV Mazda, echipat cu motorul de 2,2 litri diesel de 175 CP, cu tractiune integrala permanenta si o transmisie automata in 6 trepte. Acest propulsor se lauda cu cel mai mic raport de compresie din lume, de 14.0:1 si un cuplu de 420 Nm la 2.000 rpm. Varianta de 175 CP accelereaza pana la 100 km in 9,4 secunde.

Avand aceste caracteristici, am considerat ca este masina perfecta pentru a parcurge traseul original al Transalpinei, asa cum a fost inaugurata de Regele Carol al-II-lea in 1938, de la Novaci (Gorj) la Saliste (Sibiu).

Consumul inregistrat de CX-5 diesel 175 CP dupa 700 de km in extraurban a fost de 5,9%, un consum foarte bun pentru un SUV care a parcurs una dintre cele mai dificile si mai frumoase sosele din Romania.

Chiar daca are o garda la sol de 21 cm si o inaltime de 1,7 metri, CX-5 nu s-a clintit in curbe, a ramas stabil. Este o masina reusita din toate punctele de vedere, insa are un pret pe masura performantelor, modelul de test CX-5 cu echiparea de varf Revolution costa circa 35.000 euro cu TVA, cam cat confortabilul CX-7.

Pentru ca am condus si Mazda CX-5 cu propulsorul pe benzina de 2 litri 160 CP, am observat ca dieselul de 175 CP are in oras un consum similar (9,5%). La capitolul zgomot, nu sunt diferente, ambele motorizari sunt silentioase, SUV-ul este foarte bine izolat fonic. In ceea ce priveste comportamentul pe sosea, modelul diesel pare mai confortabil, preia mai frumos denivelarile soselelor si este mult mai agil.

Interiorul este primitor, materialele sunt placute la atingere. In echiparea Revolution, modelul vine cu tapiterie din piele. Am gasit si un minus SUV-ului CX-5, pozitia la volan este cam inalta, iar acest lucru poate deranja persoanele peste 1,80 metri.

Nivelul de echipare Revolution vine cu foarte multe dotari, sistemul audio Bose, tapiterie din piele, jante de 19 inch, Smart key, Bi-Xenon adaptiv, scaune incalzite, aer conditionat automat pe doua zone, geamuri electrice, pilot automat, sistemele de monitorizare a partii din spate (RVM), sistemul de control al stabilitatii (DSC), avertizare la depasirea benzii de rulare, asistenta la plecarea din panta, senzori de parcare si camera spate.

Modelul Mazda CX-5 va fi produs anul acesta in 240.000 de unitati la uzinele Ujina din Japonia. SUV-ul mai este asamblat si in Rusia, la Vladivostok.

Cel mai ieftin model costa de la 22.200 euro cu TVA avand motorul pe benzina, tractiune fata si cutie manuala. Pentru versiunea 4x4 pretul de pornire este de 26.600 euro cu TVA.

Mai multe informatii despre model gasiti aici.

Date tehnice Mazda CX-5 CD 175 Revolution 4x4 AT

Capacitate cilindrica (cmc): 2.191

Cai putere (CP): 175

Viteza maxima (km/h): 204

Acceleratie 0-100 km/h (s): 9,4

Carburant: diesel

Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 6,4/ 4,9/ 5,5

Emisii CO2 g/km: 144 g/km

Capacitate rezervor: 58 litri

Portbagaj: 500/1.600 litri

Masa proprie: 1.540 kg

Garda la sol: 21 cm
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri