Nemtii sunt pesimisti: piata auto va derapa in 2013

Vanzarile de masini noi in Germania ar putea ajunge anul viitor la unul dintre cele mai scazute niveluri din peste doua decenii a avertizat asociatia industriei auto VDA, in contextul impactului negativ al crizei din zona euro asupra cererii, scrie New York Times.

Inmatricularile de masini noi in cea mai mare economie a Europei ar putea inregistra o reducere de 3,2%, la circa 3 milioane de unitati, de la 3,1 milioane in acest an, potrivit Mediafax.

Vanzarile pentru 2013 ar fi al doilea cel mai slab rezultat anual incepand din 1991, dupa un minim de 2,92 milioane de unitati in 2010, cand piata s-a prabusit cu 23,4%, dupa finalizarea unui program de incurajare a casarii de autovehicule vechi.

"Trebuie sa ne pregatim pentru situatia in care dificultatile din zona euro vor persista si in 2013. Din acest motiv, avem o estimare precauta", a declarat presedintele VDA, Matthias Wissmann.

Germania a rezistat mai bine decat majoritatea statelor europene in fata crizei datoriilor, sustinuta de piata muncii solida si de increderea ridicata a consumatorilor. Pietele auto din tarile din sudul Europei au continuat sa fie afectate de reduceri ale cheltuielilor bugetare, majorari de taxe si somaj ridicat.

Piata auto franceza va inregistra un declin de 13-15% in acest an, a avertizat, luni, asociatia industriei auto din Franta, CCFA. In noiembrie, inmatricularile auto au scazut cu 19,2%.

In Germania scaderea a fost de numai 3% in noiembrie, la 260.000 de masini, iar pentru primele 11 luni ale anului diminuarea este de 2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri