Conducerea Dacia a propus Sindicatului Autoturisme Dacia sa incheie noul Contract Colectiv de Munca 2013 cu o crestere salariala de 9% pentru un operator, in timp ce sindicatele vor 40%. Negocierile au inceput in data de 20 februarie 2013 si pana acum s-au desfasurat 14 sedinte de negociere.
Dacia, companie care a inregistrat un profit net de circa 65 milioane euro in 2011, spune ca marirea salariilor ar putea “pune in pericol competitivitatea Dacia in raport cu alte uzine din Grup”.

Radu Mavrodin, director resurse umane Renault Romania si regiunea Euromed-Africa, a declarat, “este o solicitare complet nerealista, care pune in pericol competitivitatea Dacia in raport cu alte uzine din Grup si, in cele din urma, locurile de munca atat de pe platforma de la Mioveni, cat si din industria auto romaneasca”.

Propunerile Dacia pentru 8 aprilie sunt urmatoarele:
- in ianuarie 2013: (90 lei crestere generala pentru operatori, 90 lei crestere generala pentru TESA nivelurile 5-7),
- in mai 2013: (85 lei crestere generala pentru operatori, 4% crestere individuala pentru TESA nivelurile 5-7, 6% crestere individuala pentru TESA nivelurile 8-10)
- Prima de rezultat : 900 lei pentru anul 2012

”Pentru un operator cu un salariu de 2000 de lei, aceasta oferta reprezinta o crestere de circa 9%, mult peste media cresterilor din piata in 2013, care se situeaza de regula intre 0 si 5%. In schimb, sindicatul a ales sa isi mentina solicitarea de crestere salariala de 480 de lei, prima de rezultat de 1600 de lei, la care se adauga diferite sporuri si concedii suplimentare. Aceasta cerere se traduce printr-o crestere a veniturilor de aproximativ 40%, pentru o companie unde venitul mediu lunar este peste 3500 de lei, cu mult peste salariul mediu la nivel national”, mai spune Mavrodin.

In 2012, Dacia a oferit salariatilor:
- un salariu minim garantat pentru un muncitor calificat de 1.918 lei;
- prima de Pasti si de Craciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut);
- tichete cadou in valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie, acordate tuturor angajatelor; tichete cadou de Craciun (60 lei);
- prima de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut); prima de vacanta (1.276 lei brut);
- bonuri de masa;masa calda gratuita (pentru operatori, in total, peste 11.500 de beneficiari);
- transport subventionat;
- bilete de odihna si tratament (4.000 de beneficiari in 2010 si 1.285.046 euro cheltuiala companiei, 4.100 in 2011 si 1.461.716 euro cheltuiala a companiei); ajutoare diverse (casatorie, deces etc.);
- zile libere platite cu salariul de baza, in afara celor prevazute de lege pentru sarbatorile legale sau religioase, in urmatoarele situatii: evenimente in familie (nasterea unui copil, casatorie sau deces), schimbarea domiciliului, pentru donarea de sange). Numarul zilelor libere variaza, in aceste situatii, intre 1 zi (pentru decesul nepotilor, fratilor sau surorilor parintilor) si 5 zile pentru nasterea sau adoptia unui copil sau decesul sotului, sotiei, copiilor, parintilor, socrilor.

Salariile angajatilor au fost majorate in fiecare an, iar beneficiile au fost pastrate, desi in ultima perioada, din cauza crizei, numarul de vehicule produse a continuat sa scada, iar vanzarile de vehicule Dacia fabricate la Mioveni au scazut si ele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri