Cea de-a treia generatie Seat Leon este realizata pe noua platforma Volkswagen Group MQB, pe care sunt fabricate si modelele Audi A3 si VW Golf 7, fiind un model complet nou cu un design sportiv.

Ce face diferenta intre generatii?
Comparativ cu generatia precedenta, noul Leon este mai scurt cu 5 cm si mai usor cu peste 90 kg, cu toate acestea, pentru ca ampatamentul a fost extins cu 6 cm, cabina este mai spatioasa, oferind mai mult spatiu pentru pasagerii fata si spate, precum si un portbagaj marit cu 40 litri, la 380 de litri.

Seat Leon dispune de echipamente noi de siguranta, cum ar fi airbag sofer pentru genunchi, un sistem de franare multi-coliziune care va opri automat masina dupa un accident pentru a evita un al doilea impact si un asistent de pastrare a benzii de rulare.

La interior, avem o consola orientata spre sofer care gazduieste un ecran touch-screen de 5,8 inch cu senzor de proximitate, precum si iluminat ambiental.

O noua functie disponibila pentru prima data sunt farurile optionale Full-Led cu fascicul complet, care au o culoare apropiata de lumina zilei si sistemul Seat Drive Profile care ii permite soferului sa aleaga intre patru setari: Eco, Comfort, Sport si Individual. Sistemul controleaza servodirectia, comportamentul si sunetul motorului.

Trei modele pe aceeasi platforma, cat te costa brandul?
Diferenta de pret la un motor de 1,4 litri 122 CP si transmisie manuala in 6 trepte intre un Seat Leon si Audi A3 este de 9.000 euro cu TVA, iar intre un Seat Leon si Volkswagen Golf de 1.500 euro cu TVA. Pretul nu este dat doar de imaginea marcii, design, ci si de o calitate imbunatatita a materialelor folosite la interior.

Senzatia la volan este cam aceeasi, servodirectia Audi este putin mai tare decat in cazul Leon. Ca performante, Leon accelereaza la fel ca Golf 7 si este mai rapid decat Audi cu 0,2 secunde. Greutatea celor trei modele este apropiata, in jur de 1.250 kg.

Modelul de test a fost un Seat Leon FR cu motorul de 1,4 litri turbo 122 CP si Start/Stop, care are un pret de 21.140 euro cu TVA, avand cateva dotari optionale in plus (3.000 euro): faruri Full Led, Media System Plus, Sound System, sistem optic de parcare, pachet vizibilitate, detector de oboseala, jante 18 inch.

Cum se comporta noul Leon FR?

Modelul arata sportiv si se conduce sportiv, nu sunt multi cei 122 CP, dar sunt suficienti pentru masina de 1.200 de kg, mai ales daca selectam modul Sport care schimba radical senzatia la volan. Pe modul Eco sau Comfort, masina pare mai pregatita pentru soselele denivelate fiind mai confortabila, insa reactioneaza mai lent la acceleratii.

Motorul pe benzina de 122 CP are 1.700 de ture la 50 km/h in treapta a patra si la 80 km/h in treapta a sasea. Pana la 100 de km/h, masina accelereaza in 9,3 secunde.

La 100 km/h masina are 2.100 de ture in treapta a sasea si consuma 4,8%, iar la 130 km/h are 2.800 de ture si consuma 6%. Consumul in oras a fost sub 8%, datorita sistemului Start/Stop.

Scaunele fata cu sustinere laterala sunt confortabile si bine realizate, indiferent de viraj si viteza nu ai cum sa te misti. In ceea ce priveste stabilitatea, masina isi pastreaza cu precizie traiectoria si refuza sa derapeze, are un comportament pe care il gasesti la masinile sport premium.

Suspensia fata este McPherson, iar cea spate semi-independenta, pentru motorizarile sub 150 CP. Versiunile mai puternice vin cu multilink pe spate.

Ce dotari ofera Seat Leon FR

Echiparea FR are un pret de 17.800 euro cu TVA si vine cu suspensii sport, geamuri spate fumurii, scaune fata sport, volan sport, comenzi pe volan, Seat Drive Profile, 4 geamuri electrice, sistem climatronic bi-zona, oglinzi electrice pliabile, sistem de navigatie, computer de bord, cruise control.

Dotarile de siguranta sunt ESC (controlul stabilitatii), EBA (asistarea franarii de urgenta), airbag-uri frontale, laterale si cortina, airbag genunchi sofer, Hill Hold.

Lista de motoare pe benzina disponibile pe noul Seat Leon sunt 1,2 TSI 86 CP si 105 CP, 1,4 TSI cu 122 CP, 1,8 TSI 180 CP. Gama de motoare diesel este 1,6 TDI 90 CP, 105 CP si 2,0 TDI 150 CP. In functie de motor, optiunile de transmisie sunt manuala in 5 sau 6 trepte sau DSG in 6 si 7 trepte, cu dublu ambreiaj.

Mai multe detalii despre modelul cu 5 usi sunt disponibile aici. In vara, vom vedea pe strada pentru prima data un Leon cu 3 usi, denumit SC - Sports Coupe.

Date tehnice Seat Leon FR 1.4 TSI 122 CP Start&Stop

Combustibil Benzina
Cilindree cmc 1390
Putere maxima CP (rpm) 122 (5000)
Cuplu maxim Nm (rpm) 200 (1500)
Viteza maxima km/h 202
Acceleratie 0-100 km/h s 9.3
Cutie viteze Manual (6 trepte)
Consum mixt 5.2/ urban 6.5/ extraurban 4.4
Emisii CO2 g / km 151
Lungime mm 4263
Latime mm 1816
Inaltime mm 1459
Greutate kg 1224
Volum rezervor litri 50
Volum portbagaj litri 380

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri