Cele doua tari vor cauta modalitati variate de finantare a proiectului, folosindu-se de fondurile structurale ale UE, Programul de cooperare transfrontaliera si Strategia Dunarii.
Plevneliev si Basescu s-au intalnit cu ocazia celui de-al 18-lea summit anual al liderilor din Europa Centrala si de Est de la Bratislava, cu o zi inainte de inaugurarea oficiala a celui de-al doilea pod peste Dunare, Calafat-Vidin, dintre cele doua tari.
Noul pod rutier si feroviar Calafat-Vidin va fi inaugurat in 14 iunie si va fi exploatat de o societate mixta romano-bulgara, iar taxa pentru tranzitarea acestuia va fi de 6 euro, a anuntat, pe 28 mai, la Calafat, ministrul roman Transporturilor, Relu Fenechiu.
Conform estimarilor, peste 100.000 de vehicule ar urma sa traverseze anual podul Calafat-Vidin.
Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.
Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).
Podul va avea doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Proiectul a beneficiat de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.