Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu a anuntat ca a depus plangere penala la Parchetul ICCJ impotriva ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier.
"Am depus astazi, 7 august, plangere penala cu nr. de inregistrare 11.258 la Parchetul General, impotriva lui Dan Sova, pentru actiunea suspecta a ministrului reclamat de ascundere a contractului original Bechtel semnat in anul 2003 de Guvernul Adrian Nastase. Il acuz public pe Dan Sova de faptul ca ascunde contractul original Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodata de un Guvern al Romaniei. Intentia lui Dan Sova este evidenta: vrea sa-l apere pe fostul sau sef de partid. Altfel, imi pun intrebarea: cui, din PSD, ii este frica de contractul parafat de un alt Guvern PSD?", arata Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor in Guvernul Boc, scrie Mediafax.

Boagiu a precizat ca apeleaza la institutiile acreditate ale statului sa dea o mana de ajutor in desecretizarea completa a contractului Bechtel.

"Pentru a-i ajuta pe Dan Sova si pe ministrii USL sa-si depaseasca stadiul, demonstrat public, de cei mai incapabili si neperformanti guvernanti ai Romaniei, apelez la institutiile acreditate ale statului sa le dea o mana de ajutor in desecretizarea completa a contractului Bechtel. Intelegerile contractuale dintre parti, respectiv dintre Guvern si Bechtel International Inc., au incetat. Ca atare, ii amintesc lui Dan Sova ca are obligatia sa faca public tot contractul, inclusiv contractele si comisioanele firmelor de avocati implicate in aceasta afacere, in frunte cu firma sa si a mamei sale", a adaugat Boagiu..

Ea a mai aratat ca "guvernarea USL este caracterizata de ruinarea economiei nationale, de minciuna, manipulare si de o politica agresiva, de lipsa de transparenta".

"Ca atare, am depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru efectuarea de cercetari in legatura cu posibila savarsire de infractiuni la regimul protectiei informatiilor clasificate, respectiv in legatura cu dispartia unui document astfel clasificat - Contractul avand ca obiect «Proiectarea, realizarea si finalizarea lucrarilor de constructie si cu remedierea oricaror defecte» aferente autostrazii Brasov - Cluj - Bors, incheiat, in data de 19.12.2003, intre CNADNR si Bechtel International Inc", a mai mentionat Anca Boagiu.

Saptamana trecuta, ministrul Dan Sova a sustinut ca desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat in 2003, nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala, in replica, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu precizand ca documentul se afla la etajul 2, camera 58.

Dan Sova a anuntat, in urma cu o saptamana, ca documentul original nu poate fi gasit, el aratand ca acesta este motivul pentru care contractul cu Bechtel nu a fost desecretizat si adaugand ca prevederile sale vor fi publicate imediat ce se va da de urma contractului.

"Nu am reusit la Ministerul Transporturilor sa se gaseasca varianta originala a contractului semnat. Desecretizarea se face pe contractul original. Contractul desecretizat publicat in 2006 e cel original din 2003, dar updatat cu actele aditionale din 2005. Nu s-a gasit varianta originala din 2003. (...) Anexele au aparut dupa 2005. Contractul a fost desecretizat in 2006", a sustinut Dan Sova la Digi24.

El a spus ca pretul mentionat in actul aditional a ajuns la 10 miliarde de Euro, de la 2,2 miliarde de Euro.

"Boagiu (Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor - n.r.) a spus intr-o conferinta de presa ca a trebuit sa rezilieze partial. E clar ca modificarile din 2005 au dus contractul la 10 miliarde de Euro. Oamenii asteapta sa vada pe ce cheltuieli nejustificate s-au dus banii", a spus Dan Sova, potrivit aceleiasi surse.

In replica, prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu preciza, intr-un comunicat, ca documentul original se afla la Serviciul Probleme Speciale, etajul 2, camera 58.

"Sova trebuie sa plece cat mai repede din Guvern, pe usa din dos, pentru ca demisia ar fi prea nobila pentru el! Conform legii, contractul original Bechtel este la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58", preciza Boagiu.

Boagiu sustinea, totodata, ca ministrul Dan Sova creeaza divesiuni pentru a nu raspunde la doua probleme importante semnalate de ea, referitoare la desecretizarea contractului initial cu Bechtel semnat de Adrian Nastase in 2003 si la contractele incheiate si comisionele incasate de firmele de avocati ale familiei Sova.

"In situatia in care Dan Sova este pur si simplu incompetent, am sa-l ajut sa gaseasca contractul pe care il da pierdut. Conform legii, contractul original se gaseste la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58. Adevarata intentie a lui Dan Sova este de a ascunde contractul initial pentru a-l proteja pe Adrian Nastase, dar si pentru a-si proteja afacerile si familia", afirma Boagiu, potrivit sursei citate.

Boagiu considera ca este inadmisibil ca un ministru al Guvernului sa "prosteasca" in continuu pe toata lumea cu declaratii de genul "nu am reusit la Ministerul Transporturilor sa se gaseasca varianta originala a contractului semnat".

"Dan Sova are obligatia, cel putin morala, sa spuna cati bani au incasat pe contractele de avocatura cu Bechtel si CNADNR si sa ne spuna si cat de «cinstit» au negociat el si familia lui, in calitate de avocati, pentru statul roman. Acest «criminal al marii infrastructuri romanesti» trebuie sa plece cat mai repede din Guvern, pe usa din dos, pentru ca demisia ar fi prea nobila pentru el", mai afirma Anca Boagiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri