Noul Cod Rutier a intrat in vigoare, este a doua modificare adusa anul acesta dupa cea din ianuarie, sunt vizati biciclistii si mopedistii.

Biciclisti

Biciclistii vor avea voie sa circule pe acostamentul drumului doar daca nu exista o pista pe sectiunea respectiva de drum si vor fi obligati sa circule in rand, iar soferilor li se interzice pe respectiva sectiune.

Biciclistii sunt obligati sa aiba un act de identitate asupra lor si au voie sa traverseze pe trecerea de pietoni doar daca merg pe langa bicicleta.

Persoanele in stare de ebrietate nu au voie pe mopede si motociclete ca pasageri sau in vehicule de transport marfa.

Soferi

Posesorii de permise auto categorii B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare. Cei care au permis categoria B au voie sa conduca doar tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca.

Ce schimbari au fost facute in Codul Rutier din 19 ianuarie

Anul acesta a fost introdus permisul pentru mopede, doar pentru cei care nu aveu pentru nicio categorie.

Examenul medical este obligatoriu la reinnoirea permisului de conducere, iar taxa pentru preschimbarea permisului este de 68 de lei.

Noile permise auto au o valabilitate de 10 ani pentru soferii amatori si 5 ani pentru profesionisti.

In cazul pierderii permisului auto se elibereaza un duplicat care va fi folosit pana la data expirarii permisului anterior.
Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de 16 ani pentru categoriile AM, A1 si B1; 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr; 20 ani si o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 si D1E; 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb si Tv.

Amenzi mai mari din februarie

Amenzile de circulatie au crescut de la 1 februarie 2013, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie de la 700 la 750 de lei. Astfel, cea mai mica amenda pe care o puteti plati in acest an este de 150 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1500 de lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
S-a deschis "sezonul furturilor de biciclete". Ce spun statisticile