22 August 2013

Coface: industria de masini & echipamente a crescut pe timp de criza



Coface Romania a realizat analiza evolutiei industriei de masini & echipamente din Romania, un domeniu caracterizat atat de impactul semnificativ pe care il are in prezent, cat si de oportunitatile pe termen lung.

Companiile active din industrie au generat la sfarsitul anului 2011, o cifra de afaceri de 66 miliarde lei si 255.032 de locuri de munca, reprezentand peste 6,5% din cifra de afaceri si efectivul de salariati la nivelul intregii economii.

Dupa 2 ani consecutivi in care s-au inregistrat pierderi nete ce atinsesera 550 milioane lei la sfarsitul lui 2009, companiile din cadrul acestui sector au reusit in 2010 un adevarat reviriment prin obtinerea unui rezultat net pozitiv de 881 milioane lei, pentru ca anul 2011 sa marcheze consolidarea acestei evolutii printr-o crestere spectaculoasa a profitului net (+61,5%), pana la nivelul de 1,42 miliarde lei.

Situatia pozitiva a sectorului, indicata de cresterea cifrei de afaceri (+20%) si a numarului de salariati (+7%) in 2011 fata de anul anterior, este confirmata si de evolutia profitabilitatii companiilor, care reprezinta un adevarat punct forte al acestei industrii si unul dintre elementele care au contribuit decisiv la imbunatatirea pozitiei financiare in perioada mentionata.

Din perspectiva evolutiei creantelor in functie de modificarea cifrei de afaceri, rezulta ca 55% dintre companiile ce activeaza in industria de masini si echipamente prezinta un risc de insolventa scazut sau mediu, 31% inregistreaza risc in crestere si doar 14% se confrunta cu risc mare, o distributie asemanatoare a nivelului de risc consemnandu-se si in cazul firmelor analizate individual de Coface in 2012.

Evolutia pozitiva constanta a celor mai importante 100 de firme din acest sector industrial pe parcursul anului 2012 (crestere cumulata cu peste 6% a cifrei de afaceri la 31.12.2012) creeaza premisele mentinerii si in viitor a tendintei de dezvoltare la nivelul intregului sector.

Industria de masini si echipamente nu se plaseaza in randul sectoarelor „fruntase” din punctul de vedere al insolventelor, ocupand pozitia 15 intr-un top de 23 de sectoare de activitate, cu o pondere numerica de sub 1% in totalul insolventelor inregistrate la nivel national (in linie cu ponderea numerica a firmelor care activeaza in acest sector raportat la totalul firmelor active din Romania).



Citeste si