Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele doua zile, declansata de o posibila interventie militara in Siria a unei coalitii conduse de SUA, ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru.
"Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o crestere de aproape 5% a pretului petrolului in cursul ultimelor doua zile, care prezinta riscuri si pentru pretul benzinei in Romania. Conform estimarilor noastre, variatiile pretului global al petrolului se transfera in proportie de aproximativ 50% in preturile benzinei la pompa, astfel ca ajustarea automata in urma evolutiilor recente s-ar traduce printr-o crestere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru", se arata intr-o analiza a ING Bank, scrie Mediafax.

Avand in vedere ponderea de aproximativ 8% a carburantilor in cosul de consum, presiunile de pe piata energiei ar putea influenta semnificativ inflatia, noteaza analistii bancii.

Pretul petrolului a atins miercuri dimineata cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, in urcare puternica in ultimele zile, din cauza temerilor ca situatia tensionata din Siria s-ar putea extinde si ar putea perturba livrarile de titei din Orientul Mijlociu.

Pretul de referinta al petrolului pentru piata americana a crescut miercuri cu pana la 3%, dupa o majorare de 2,9% in sedinta de marti.
Astfel, cotatia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat pret din mai 2011. Rulajul pietei depaseste cu 370% media ultimelor 100 de zile.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a avansat miercuri cu pana la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril, dupa ce a inchis marti la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut.

Statele Unite, Marea Britanie si Franta pregatesc o actiune militara impotriva Siriei, acuzand regimul Assad ca a utilizat arme chimice impotriva populatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri