Pretul petrolului Brent a coborat joi cu pana la 6%, din cauza turbulentelor financiare din China

Pretul petrolului Brent, de referinta pentru o mare parte a pietei globale, a scazut joi cu pana la 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari pe baril, in contextul turbulentelor de pe pietele financiare din China, unde bursele au fost inchise pentru a doua sedinta in aceasta saptamana.

Petrolul Brent cu livrare in luna februarie a scazut pe piata de la Londra cu pana la 2,07 dolari, la un minim al zilei de 32,16 dolari. Cotatia a inchis miercuri cu un declin de 6%, la 34,23 dolari pe baril, minimul incepand din iunie 2004, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. Pe piata americana, petrolul a scazut cu pana la 1,87 de dolari, la un minim de 32,10 dolari pe baril.

In jurul orei 11:11 (ora Romaniei), petrolul Brent se afla in scadere cu 3,5%, la 33,03 dolari pe baril, iar cel din SUA in declin cu 3,7%, la 32,70 dolari pe baril. Declinul pretului titeiului a fost cauzat de temerile investitorilor privind o incetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrala a Chinei a redus semnificativ referinta yuanului joi, starnind igrijorare ca apeleaza la aceasta masura pentru a-si sustine exporturile.

Deprecierea monedei a cauzat panica pe burse, care au scazut cu aproximativ 7% si au declansat, astfel, pentru a doua oara in aceasta saptamana un mecanism care opreste tranzactiile pentru tot restul zilei, cu scopul de a limita volatilitatea. Petrolul Brent va ajunge la paragul de 30 de dolari in urmatoarele zece zile, estimeaza analistii bancii nipone Nomura, in timp ce specialistii grupului elvetian UBS considera ca pretul ar putea cobori chiar si sub 30 de dolari in acest interval.

"Piata tranzactioneaza dupa lacomie si frica, iar acum frica domina lacomia. Pietele de materii prime privesc intotdeauna catre viitor, iar acum se tem ca deprecierea yuanului prevesteste noi dificultati pentru economia Chinei", a declarat Gordon Kwan, analist la Nomura. Presiunea exercitata pe piata petrolului de perspectivele mai slabe privind economia sunt exacerbate si de excesul de titei care intra in piata.

Citeste si:
Huawei urmează să lanseze o gamă de Smart TV-uri
Huawei urmează să lanseze o...

Pretul barilului a scazut semnificativ incepand din iunie 2014, cand se situa la 114 dolari, declinul fiind cauzat de dezvoltarea productiei de petrol de sist in SUA si de majorarea productiei de catre unele tari care incearca sa-si maximizeze exporturile pentru a compensa pierderea de venituri determinata de pretul mai mic.

De asemenea, unele state exportatoare de petrol au crescut productia in incercarea de a-si pastra sau chiar creste cota de piata. In acest context, de exces de petrol in piata, analistii asteapta in acest an si o crestere a exporturilor Iranului, intrucat foarte probabil vor fi ridicate restrictiile impuse de statele occidentale Teheranului.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri