Aproape 11.000 de autoturisme noi au fost cumparate anul acesta prin programul Rabla, din cele 46.667 de masini noi inmatriculate in 2013, a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap, scrie Mediafax.

"Pana in prezent, s-au achizitionat 10.938 de autoturisme noi. Din numarul total de 46 667 de autoturisme noi inmatriculate in acest an, aproximativ 11.000 sunt achizitionate prin programul implementat de AFM. Se vor adauga si cele care urmeaza sa fie achizitionate avand in vedere ca au fost distribuite inca 3.000 de tichete. Noi speram sa se transforme in autoturisme noi", a declarat Adrian Gearap.

Mai mult de jumatate din parcul auto national are o vechime mai mare de 12 ani, iar indicele de mobilitate este foarte redus, a mai atras atentia Gearap, mentionand ca vechimea medie a autoturismelor casate prin programul Rabla din acest an este de 22,5 ani.

Presedintele AFM a mai aratat ca o posibila cauza a incetinirii procesului de innoire a parcului auto national o reprezinta scaderea puterii de cumparare a cetatenilor, pe fondul modificarilor cerintelor de acordare a creditelor. Acesta a mai spus ca, din discutiile purtate cu producatorii auto, in ultimele luni (in 10 luni de la inceputul anului 2013) se inregistreaza o usoara revenire a vanzarilor de autoturisme noi, produsul autohton Dacia inregistrand, de exemplu, o crestere a vanzarilor cu aproximativ 10 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

El a mai anuntat demararea unui studiu de impact privind timbrul de mediu si programul Rabla, de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice impreuna cu Administratia Fondului pentru Mediu, pentru a analiza, alaturi de industria auto, expertii si jurnalistii din domeniul auto, care sunt posibilele deficiente, dar si modul prin care pot fi imbunatatite aceste instrumente pentru reducerea poluarii si mentinerea competitivitatii pietei auto din Romania.

Incasarile din timbru de mediu pana la data de 31 octombrie 2013 totalizeaza 606.401.470,99 lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeasi perioada este de 467.320.273,42 lei, a mai spus presedintele AFM Adrian Gearap.

In cadrul programului Rabla 2013, se utilizeaza un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transferabil.

Totodata, se ofera posibilitatea acordarii, pe langa prima de casare, a unui eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100g/km sau achizitionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim doua eco-bonusuri pentru o reducere suplimentara de 1.000 de lei.

Din 14 noiembrie, au fost distribuite inca 3.000 de tichete Rabla pentru persoane fizice. Proprietarii de autovehicule (autoturisme si autoutilitare usoare) mai vechi de 10 ani, pe care vor sa le caseze pentru a obtine tichetul valoric de 6.500 de lei pe care il pot folosi la achizitionarea unui nou autovehicul, trebuie sa se inscrie la un colector validat si sa obtina certificatele de distrugere si de radiere si tichetul in maxim 10 zile. Tichet valoric trebuie depus apoi la producatorul/dealer-ul auto ales, dintre cei acceptati in program, pana la data de 20 decembrie 2013, iar achizitia trebuie sa se faca pana pe 23 decembrie 2013.

In perioada 19 - 21 iunie 2013, Administratia Fondului pentru Mediu a distribuit toate cele 17.000 de tichete alocate initial persoanelor fizice pentru 2013.

In ceea ce priveste distributia celor 3.000 de tichete destinate firmelor si institutiilor publice, in perioada 10 iunie - 31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finantare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o suma aprobata de 10.864.500 de lei.

Listele cu distribuirea tichetelor catre fiecare colector validat, pentru persoanele fizice, si respectiv catre firme si institutii au fost publicate pe site-ul institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri