Firme feroviare: Returnarea partiala a accizei doar catre transportatori rutieri afecteaza competitia

Reprezentantii transportatorilor feroviari spun ca nu au fost consultati in legatura cu acciza suplimentara de 7 eurocenti la litrul de carburanti, iar decizia de returnare partiala a taxei doar catre transportatorii rutieri este discriminatorie si afecteaza competitia pe piata de profil.

"Aflam cu surprindere ca deja s-au facut demersuri pentru returnarea partiala a taxei pe carburant numai pentru transportatorii rutieri, nu si pentru cei feroviari, fapt grav care intervine nepermis in competitia directa intre modurile de transport intr-un mod discriminatoriu. De asemenea, se fac demersuri pentru returnarea unei valori de 1,8 lei pe litru din valoarea accizei (dupa cum a anuntat Ministerul Agriculturii) pentru motorina utilizata in agricultura.

Transportul feroviar de marfuri are un impact major in economia nationala deoarece este considerat un mod de transport strategic, iar permanenta marginalizare a acestuia si respectiv lipsa finantarii pentru calea ferata poate avea efecte nebanuite", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Transportatorilor Feroviari din Romania (ATFER), scrie Mediafax.

Asociatia arata ca introducerea accizei suplimentare va afecta semnificativ preturile "a tot ceea ce inseamna transporturi", afectand grav competitivitatea in domeniu. "Discriminarea evidenta dintre transportul feroviar si cel auto este amplificata de perceperea taxei de drum, care din anul 2005 a fost introdusa in acciza pentru motorina utilizata de locomotivele transportatorilor feroviari. Indirect prin plata acestei accize, sistemul de transport feroviar a ajutat la construirea si modernizarea autostrazilor si drumurilor nationale care sunt folosite de principalul concurent - transportul auto", potrivit sursei citate.

Reprezentantii ATFER arata ca la intalnirile intre factorii de decizie politici si reprezentantii transportatorilor pe tema reducerii impactului negativ al acestei taxe nu au fost invitati si transportatorii feroviari. Potrivit asociatiei, in unele tari din Uniunea Europeana aceasta taxa este returnata sau nu se percepe operatorilor de transport feroviar, iar in state care incurajeaza transporturile ecologice se impun taxe suplimentare pe km parcurs pentru traficul auto.

Citeste si:
Bani din tutun si alcool pentru Ministerul Tineretului si Sportului
Ministerul Tineretului si...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"In contextul actual al discriminarii modului de transport, prin returnarea taxei numai pentru combustibilii utilizati in transportul rutier, nu se realizeaza altceva decat sa se creeze o disproportie si mai mare intre modurile de transport feroviar si auto. Ne exprimam speranta ca Guvernul, Ministerele Transporturilor si cel al Finantelor vor lua toate masurile necesare pentru ca transportul feroviar sa fie tratat in mod nediscriminatoriu fata de cel auto, asa incat sa poata sa-si aduca aportul la potentialul maxim, pentru dezvoltarea economiei", se mai spune in comunicat.
ATFER reuneste mai multe companii de transport feroviar, printre care Grup Feroviar Roman, Transferoviar Grup sau DB Schenker Rail Romania.

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei. Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie. Ordonanta de urgenta prin care transportatorii vor beneficia de o restituire de 4 centi din cei 7 centi, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, va fi aprobata miercuri de Guvern.

Seful misiunii de evaluare a acordului FMI cu Romania, Andrea Schaechter, a declarat, marti, ca orice exceptare acordata de la plata accizei suplimentare la carburanti introdusa de la 1 aprilie trebuie compensata prin masuri "cu impact puternic", astfel incat sa nu puna in pericol tinta de deficit bugetar asumata de Guvern.

Citeste si:
Rompetrol, 12 noi stații deschise în primele 4 luni
Rompetrol, 12 noi stații...

Guvernul a aprobat hotararea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarata zi libera, au declarat surse oficiale. Conform procedurii, ziua este declarata libera pentru personalul bugetar, cu exceptia celor din institutiile publice a caror activitate trebuie asigurata. Ziua libera este recuperata la o alta data.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior ca agenda sedintei de guvern include hotararea prin care ziua de 2 mai 2014 este declarata zi libera si a precizat ca spera ca "predictiile extrem de optimiste" ale industriei de turism sa se adevereasca si sa rezulte venituri mari.

Duminica seara, premierul Ponta a afirmat ca Guvernul va declara, probabil, ziua de 2 mai 2014 drept zi nelucratoare, care sa fie recuperata la o alta data, pentru a lega 1 Mai de zilele de sambata si duminica.

Citeste si:
Acciza suplimentara de 7 eurocenti va propulsa Romania in topul...
Acciza suplimentara de 7...
Sursa foto: Alimentare cu benzina/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri