Traian Basescu a adaugat ca "s-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel". Presedintele a spus ca din 2012, luna mai, de cand acest Guvern se afla la putere, nu a semnat niciun nou contract, nu a organizat nicio noua licitatie pentru noi proiecte, noteaza Mediafax.

"Singurele contracte care s-au semnat au fost cele licitate in timpul Guvernului Boc si care au fost in instanta si, odata pronuntarile facute, s-au mai semnat, anul acesta, niste contracte. S-au oprit lucrari, fie la Autostrada Transilvania, fie la tronsonul Nadlac - Arad, dar nu s-a pus nimic in locul lor. Sigur, s-au oprit lucrari si nu se gaseste contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel, insa asta este ceea ce ne lipseste: capacitatea de a genera proiecte, cand avem banii pusi pe masa de Uniunea Europeana, iar lipsa de capacitate de a genera proiecte nu face decat sa adanceasca acel deficit de la fondul de pensii, pentru ca a utiliza banii europeni inseamna a crea locuri de munca", a spus presedintele.

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat, pe 1 aprilie, intrebat daca a gasit contractul incheiat cu compania americana Bechtel, ca documentul este cautat de Parchet "de vreo sase luni". "E o intrebare la care am mai raspuns, mai raspund de cate ori este nevoie, il cauta Parchetul de vreo sase luni", a spus Sova, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:

Sova declara in noiembrie, in calitate de ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura, ca nu a cautat niciodata contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor, si ca nu are informatii daca documentul a fost gasit, dar constructorul american a promis sa trimita o copie legalizata.

"Eu nu l-am cautat niciodata, pentru ca acest contract este la Ministerul Transporturilor. Eu am cerut sa mi se dea contractul, si Ministerul Transporturilor nu l-a gasit. Ca atare s-au declansat procedurile, inclusiv de natura penala", a spus Sova la acea vreme, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani". La inceputul lunii decembrie, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a sesizat deja DNA in legatura cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrazii Transilvania pentru ca "este bine" sa se stie "din cauza cui nu s-a facut aceasta autostrada".

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012. Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.