12 Mai 2014

Bosch cere o autostrada intre Cluj si Ungaria



Grupul german Bosch, care are unitati de productie in Romania si circa 2.000 de angajati, cere statului roman sa lege judetul Cluj de autostrazile M3 sau M31 din Ungaria.

Konrad Kashek, director general al fabricii Bosch din Cluj, a declarat in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc inainte de inaugurarea noii unitati de productie, ca este optimist in ceea ce priveste realizarea acestor legaturi in trafic, scrie Agerpres.
“Clujul, ca oras, va spun cinstit, este unul foarte atractiv. Bineinteles, Romania are problemele ei cu infrastructura, este o problema care nu poate fi ascunsa. Avem si noi experiente negative cu probleme de calitate din cauza transportului. Asta inseamna ca, din punctul nostru de vedere, este de dorit ca legaturile rutiere sa se imbunatateasca, sa avem o conexiune cu M3 sau M 31 in Ungaria. Suntem convinsi ca, daca vom ramane aici, se va realiza si aceasta legatura, este o conditionalitate. Daca o firma activeaza cu succes intr-o zona si are o experienta negativa, poate fi un imbold pentru moderizare, pentru imbunatatiri”, a declarat Konrad Kashek.
Bosch a inaugurat vineri, la Jucu, in Cluj, cea de-a doua fabrica din Romania, de componente pentru tehnologia auto. In aceasta unitate se vor produce componente electronice si dispozitive de control pentru industria auto din Europa.
Potrivit reprezentantilor companiei, componentele vor fi folosite, de exemplu, in sistemele de asistenta la conducere si in cele de siguranta, cat si in cele de reducerea consumului de combustibil.
Tot in fabrica de la Cluj se va fabrica si inima sistemului de propulsie eBike pentru biciclete electrice.
Reprezentantii companiei Bosch au mai precizat ca un punct important in alegerea Clujului ca si locatie pentru noua fabrica a fost prezenta unor universitati importante, precum UTCN sau UBB, care pot furniza acei oameni cu o inalta pregatire profesionala de care investitorul german are nevoie.
Compania a investit peste 70 de milioane de euro in noua fabrica , situata la aproximativ 25 de kilometri de Cluj-Napoca, in parcul Tetarom III.
Suprafata totala destinata productiei este de circa 38.000 de metri patrati, iar pana la finalul anului, reprezentantii companiei intentioneaza sa ajunga la 750 de angajati.
"Bosch nu este o firma care vine si pleaca dupa doi-trei ani. Noi am venit cu adevarat pentru a ramane si pentru a ne implica nu numai pe termen scurt ci si lung. De aceea investim nu numai in productie, ci si in cercetare si dezvoltare, lucru care este foarte important pentru noi. Cei care lucreaza la Bosch nu cred ca ar trebui sa isi faca griji ca se va intampla si la noi ce s-a intamplat acum cativa ani la cativa metri departare", a declarat Dirk Hoheisel, membru in Consiliul de Administratie al companiei, ca raspuns la intrebarile jurnalistilor privind faptul ca grupul finlandez Nokia a parasit parcul industrial de la Jucu dupa trei ani de la inaugurarea fabricii de telefoane mobile. La acel moment, in 2008, Nokia si-a relocat unitatea de productie din orasul german Bochum la Jucu, iar dupa trei ani si aceasta fabrica a fost inchisa.
Grupul Bosch este prezent la Cluj din luna noiembrie 2013, cu primul sau centru de cercetare si dezvoltare din Romania. Activitatea predominanta desfasurata aici este dezvoltarea de componente electronice si software pentru produsele fabricate in unitatea locala de productie.

Grupul Bosch este reprezentat in Romania in patru orase: Bucuresti, Blaj, Cluj si Timisoara. La inceputul anului 2014, numarul total de angajati ai concernului Bosch in Romania era de circa 2.000 de persoane.



Citeste si