"Prin semnarea acestor documente putem spune ca s-au creat premisele finalizarii procesului de privatizare a Ford. Prin investitia de peste 1 miliard de dolari, din care mai mult de jumatate o reprezinta investitiile tehnologice, compania a creat un cadru larg de dezvoltare regionala prin pastrarea locurilor de munca si este un partener strategic in zona", a declarat intr-un comunicat Nicolae Minea, presedintele AAAS, potrivit Mediafax.

Grupul american Ford a preluat in 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, platind 57 milioane de euro pentru 72,4% din actiuni. Conform contractului de privatizare, investitorul avea obligatia sa realizeze pana la 19 martie 2012 investitii tehnologice si de mediu de 675 milioane euro si un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unitati.

Ford Craiova nu a atins acel obiectiv si a solicitat ajustarea numarului de autovehicule pe care urma sa le produca. Compania americana trebuia sa achite o penalitate reprezentand 25% din pretul actiunilor achizitionate, respectiv 14,25 milioane euro. La inceputul lui 2013, Ford a actionat Romania in judecata la Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris, cerand despagubiri de 15 milioane euro.

In octombrie 2013, Guvernul a decis sa ajunga la un compromis cu Ford si sa compenseze partial penalitatile pe care compania trebuie sa le achite. Minea mai spune, in comunicat, ca statul si Ford vor continua sa urmareasca indeplinirea obiectivelor stabilite prin ultimele documente parafate.