Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) anunta inchiderea perioadei de evaluare si acceptare a dosarelor depuse de persoanele juridice si institutiile publice in programul Rabla 2014. In ultima etapa de evaluare, au fost acceptate 464 de noi dosare pentru 1.001 autovehicule si contestatii pentru 105 autovehicule. Astfel, numarul tichetelor de reducere, acordate de AFM persoanelor juridice in cadrul programului Rabla, a ajuns la 3.641, in conditiile in care initial fusesera alocate 3.000 de tichete, noteaza Mediafax.

In aceste conditii, presedintele AFM, Adrian Gearap, a dispus suplimentarea sumei alocate initial - 21 de milioane de lei - pana la 29 milioane lei astfel incat sa fie satisfacute toate cererile persoanelor juridice care au fost aprobate in aceasta sesiune de finantare. Ultima lista a persoanelor juridice si a institutiilor publice care au fost acceptate in program, este publicata pe site-ul AFM, la sectiunea aferenta programului. Printre acesti ultimi beneficiari se regaseste Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care a obtinut 123 de tichete.

Reduceri si eco-bonusuri

Beneficiarii programului Rabla pentru persoane juridice au obtinut, prin tichetul valoric, o reducere de 6.500 de lei la casarea unei masini mai vechi de opt ani pentru achizitionarea unui nou autovehicul. Pe langa tichetul de 6.500 de lei, pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, s-a oferit, ca si anul trecut, un eco-bonus in valoare de 500 lei pentru: achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6, achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii ce CO2 mai mica de 100g/km si respectiv achizitionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Cei care au optat pentru autoturisme cu mai multe dintre aceste caracteristici au putut beneficia de maxim doua eco-bonusuri, adica de o reducere suplimentara de 1.000 de lei.

Printre beneficiarii programului Rabla pentru persoane juridice de anul acesta, se mai numara Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care a obtinut 429 de tichete si Secretariatul General al Guvernului (SGG), care a obtinut 51 de tichete. Acestea au fost folosite pentru achizitia a 51 de masini marca Dacia Duster pentru Republica Moldova.

Anul trecut, in cadrul Programului Rabla pentru persoane juridice, cand au fost alocate tot 3.000 de tichete, au fost distribuite 1.670 dintre acestea. Cele mai multe au fost solicitate si obtinute de Posta Romana - 132 (858.000 de lei) si Ministerul Afacerilor Interne - 105 (682.500 de lei).