Olandezii au inaugurat prima sosea care transforma lumina soarelui in energie. Este vorba, mai precis, despre o portiune de 100 de metri de strada in orasul Krommenie din nordul tarii, care contine panouri solare situate sub o sticla extrem de rezistenta care are rolul de a proteja.

SolaRoad, firma care se afla in spatele proiectului din Olanda, va testa portiunea de drum in urmatorii trei ani si spera ca pe parcursul acestui interval energia rezultata din sosea sa deserveasca iluminarii stradale, a sistemelor si semaforizarii traficului, masinilor electrice, dar chiar si caselor de locuit. Ideea pavarii soselelor cu panouri solare extrem de rezistente a starnit curiozitatea pe teritoriul Statelor Unite, fiind chiar locul in care o familie a pus bazele unui proiect care a primit finantare de peste 2 milioane de dolari.

Proiectul SolaRoad a fost inaugurat oficial la jumatatea saptamanii trecute sub prezenta ministrului de Economie olandez, Henk Kamp.

Cum arata soseaua care poate croi viitorul autostrazilor din lume

Testele la care va fi supusa portiunea de 100 de metri a drumului cu panouri solare vor arata cum se comporta acestea in anumite conditii, cata energie produc, dar si ce avantaje au biciclistii care merg pe ele. Soseaua care adaposteste panourile solare este compusa in cea mai mare parte din module de beton care masoara intre 2,5 si 3,5 metri, cu celule solare montate la jumatatea distantei, care, astfel, faciliteaza absorbtia de energie.

Proiectul SolaRoad se afla in plin proces de dezvoltare inca din anul 2009, fiind creat de catre Organizatia de Cercetare a Stiintelor Aplicate din Olanda, in parteneriat cu firma de constructii Ooms Civiel si Imtech Traffic& Infra, si cu provincia din Nordul regiunii olandeze.

SolaRoad Netherlands from SolaRoad on Vimeo.

Sursa foto: solaroad.nl

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri