24 Martie 2015

Top 10: cele mai lungi tuneluri subacvatice din lume



Tunelurile sunt unele dintre cele mai uimitoare creatii de inginerie din lume, uneori trec prin munti, alteori pe sub mari sau oceane, pentru a satisface nevoia de deplasare rapida. In topul celor mai lungi tuneluri din lume cele mai multe constructii sunt in Norvegia si Marea Britanie. China vrea sa intre puternic in acest top si sa fie in frunte, pana in 2026 va fi gata cel mai lung tunel subacvatic din lume, de 123 km, de doua ori mai lung decat cel existent in prezent. Care sunt cele mai lungi zece tuneluri subacvatice din lume aflati din slide-urile de mai jos.

10. Thames Tunnel - 0,4 km

Thames Tunnel este cel mai vechi tunel subacvatic din lume, deschis in 1843 si trece pe sub raul navigabil cu acelasi nume din Londra, scrie www.rediff.com.

Sursa foto: wikipedia.org


9. Sydney Harbour Tunnel - 2,8 km

Sydney Harbour Tunnel a devenit operational in august 1992 si face legatura Warringah Freeway cu Eastern Distributor pentru a decongestiona podul Sydney Harbour din Australia. Tunelul are doua tuburi cu cate doua benzi pe fiecare sens.

Sursa foto: wikipedia.org


8. Vardo Tunnel - 2,9 km

Vardo Tunnel este cel mai vechi tunel subacvatic din Norvegia si face legatura intre insula Vardoya si Svartnes. Vardo Tunnel este parte a drumului european E75.

Sursa foto: wikipedia.org


7. Severn Tunnel - 3,62 km

Situat in Marea Britanie, Severn Tunnel face legatura intre South Gloucestershire si Monmouthshire pe sub raul Severn. Constructia a durat cativa ani din 1873 pana in 1886. Tunelul este doar pentru trenuri.

Sursa foto: en.wikipedia.org


6. North Cape Tunnel - 6,8 km

North Cape Tunnel este situat in nordul Norvegiei in Nordkapp si face legatura cu insula Mageroya. Tunelul a fost deschis publicului in iunie 1999, pana atunci un feribot naviga intre Honningsvag si Kajford.

Sursa foto: en.wikipedia.org


5. Eiksund Tunnel - 7,7 km

Tunelul Eiksund in Norvegia face legatura intre Insula Hareidlandet si insula Eika. Tunelul a fost inaugurat in februarie 2008, desi trebuia sa fie deschis publicului din iulie 2007. Tunelul este impartit in trei benzi de trafic si este strabatut de 1.000 de masini pe zi, din care jumatate sunt camioane de marfa.

Sursa foto: wikipedia.org / Tunelul Eiksund in ziua inaugurarii.


4. Bomlafjord Tunnel - 7,8 km

Tunelul norvegian Bomlafjord este pe locul 4 in lume in clasamentul celor mai lungi tuneluri subacvatice cu 7,8 km care trec pe sub Marea Nordului. Proiectul norvegienilor a fost conceput in anii 80, insa de abia in 1997 a inceput constructia si in decembrie 2000 a fost gata. Tunelul Bomlafjord face parte din proiectul Link Triangle impreuna cu alte trei poduri pentru a conecta insulele Stord, Bømlo si Fittjar. Din 2012, peste 4.000 de masini trec zilnic prin acest tunel.

Sursa foto: en.wikipedia.org


3. Tokyo Bay Aqua Line - 15 km

Tokyo Bay Aqua Line traverseaza golful Tokyo si leaga orasele Kawasaki si Kisarazu. Dupa 9 ani de constructie a fost inaugurat in 1997. Costul final al proiectului a fost de aproximativ 10 miliarde de euro. Din cei 15 km, primii 4,4 km este strabatuta pe un pod iar 9,6 km prin tunelul subacvatic.


2. Channel Tunnel - 50 km

Channel Tunnel (Tunelul Canalul Manecii) are cea mai lunga portiune subacvatica dintre toate tunelurile din lume (38 km) si leaga orasul Folkestone din Marea Britanie, de Coquelles, Franta. Adancimea medie a tunelului este la 50 de metri sub fundul marii, insa cel mai adanc punct ajunge si la 75 de metri. Tunelul, inaugurat in 1994, are o lungime de 50 km si este detinut de Eurotunnel. Prin Channel Tunnel circula trenurile Eurostar.


1. Seikan Tunnel - 53,9 km

Seikan Tunnel este cel mai lung tunel subacvatic din lume, dar si tunelul construit la cea mai mare adancime. Din totalul de 53,9 km, 23,3 km sunt pe sub apa. Acesta face legatura, pe sub Marea Japoniei, intre insula Honshu si Kokkaido, din anul 1988.

Seikan Tunnel

Lungime: 53.9 km
Tara: Japonia
Transport: cale ferata




Citeste si