"La finalul controalelor tehnice desfasurate in trafic in intervalul ianuarie-martie 2015, Politia Rutiera a retinut 5.699 de certificate de inmatriculare, 204 de permise de conducere si au fost aplicate 7.721 de amenzi", se arata intr-un comunicat al RAR, citat de Mediafax.

Certificatele de inmatriculare pot fi redobandite dupa efectuarea unei inspectii tehnice la reprezentantele RAR. In urma controalelor s-a constatat ca mai multe de jumatate dintre vehicule (53,5%) aveau diferite neconformitati de natura tehnica sau legate de acte.

Din totalul vehiculelor cu probleme, 40,7% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securitatii rutiere (proasta functionare a dispozitivelor de iluminare si semnalizare, starea necorespunzatoare a sasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la directie, defectiuni ale sistemului de franare), 7,5% depaseau nivelul maxim admis de poluare, 1,96% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea) iar 3,06% au avut neconformitati din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals).

Directorul General al RAR mentioneaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR - Politie opresc pentru verificare vehiculele care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni. Potrivit RAR, numarul vehiculelor care depasesc nivelul maxim admis de poluare a scazut cu peste doua procente in primele trei luni fata de aceeasi perioada a anului trecut.