Zeci de actionari mari ai VW vor cere grupului compensatii in justitie, in scandalul emisiilor

Zeci de actionari mari ai Volkswagen (VW) vor da in judecata grupul, in Germania, pentru a obtine despagubiri pentru declinul inregistrat de actiuni din cauza scandalul manipularii testelor de poluare ale vehiculelor diesel, transmite Reuters.

Firma de avocatura Nieding + Barth a anuntat luni ca va inregistra cazul la un tribunal regional din Brunswick, pentru a solicita despagubiri in valoare de sute de milioane de euro in numele a 66 de investitori institutionali din Statele unite si Marea Britanie , conform Mediafax.

"In afara de acesti actionari, am atras mai multe mii de investitori privati. In aceste conditii, suntem cea mai mare platforma de procese impotriva VW din Germania", a declarat Klaus Nieding, de la firma Nieding + Barth.

Actiunile Volkswagen au pierdut aproape o treime din valoare, respectiv 22 de miliarde de euro, de cand grupul a recunoscut in septembrie ca a inselat autoritatile de reglementare din SUA, cu ajutorul unui soft ilegal care reduce emisiile motoarelor diesel in timpul testelor.

In lipsa unui sistem de procese colective de tipul celui din Statele Unite, firma de avocatura intentioneaza sa foloseasca o procedura legala din Germania prin care o decizie a justitiei intr-un caz individual poate fi folosita ca model pentru stabilirea despagubirilor in privinta altor pagubiti.
VW este deja tinta unor numeroase procese, in urma scandalului. Proprietarii americani de vehicule cu un nivel mai ridicat al emisiilor decat cel declarat vor solicita probabil despagubiri de ordinul miliardelor de dolari, in timp ce Departamentul de Justitie din Statele Unite a dat in judecata grupul german pentru pana la 46 de miliarde de dolari, in baza legii antipoluare (Clean Air Pact).

Bentham Europe, un grup de finantare a litigiilor sustinut de fondul de hedging Elliott Management si de IMF Bentham din Australia, a anuntat in noiembrie ca este in contact cu cei mai mari 200 de investitori ai VW, in legatura cu lansarea unei solicitari de despagubiri in Germania, cel mai devrme in februarie.In octombrie, avocatul german Andreas Tilp a inregistrat o actiune in numele unor investitori privati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri