Procesul intentat de reclamanti la tribunalul regional din Braunschweig este cea mai ampla actiune juridica impotriva VW in Germania, dupa valul de procese din Statele Unite, conform News.ro

Reclamantii sustin ca VW nu a facut publice la timp informatiile referitoare la scandalul emisiilor.

”In conditiile in care Volkwagen refuza sa negocieze un acord, a fost necesar sa deschidem procesul”, a declarat avocatul Andreas Tilp.
Volkswagen a recunoscut in urma cu aproape sase luni, dupa o investigatie a Agentiei de Protectie a Mediului din SUA, ca a instalat softuri ilegale pe 11 milioane de automobile diesel la nivel mondial, care reduc nivelul emisiilor in timpul testelor.

Tribunalul din Braunschweig a anuntat saptamana trecuta ca in acest scandal au fost depuse 65 de plangeri.
Volkswagen se confrunta cu nomeroase procese si in Statele Unite, precum si cu anchete penale in mai multe tari.

”Nu cunoastem continutul dosarului si nu putem comenta”, a declarat Eric Felber, purtator de cuvant al VW. Tilp a mai reprezentat investitori in multe procese din Germania, in dosare legate de furnizarea de informatii care pot influenta piata de capital. Firma sa reprezinta investitori institutionali care au dat in judecata Porsche, pentru 2,6 miliarde de euro.

Citeste si:

Intre reclamantii din noul proces impotriva VW se numara investitori din Australia, Austria, Canada, Danemarca, Franta, Italia, Japonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite si Taiwan.

Grupul de investitori include 17 companii germane de management al investitiilor, companii de asigurari si CalPERS (California Public Employees’ Retirement System), unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Statele Unite, a spus Tilp.

Alti 20 de investitori institutionali, care solcita despagubiri de peste 1 miliard de euro, discuta cu firma de avocatura a lui Tilp despre intentarea unui alt proces.

Tilp a solicitat instantei sa deschida procedurile pentru un caz test. Daca solicitarea va fi aprobata, atunci toate procesele legate de piata de capital vor fi audiate intr-o procedura speciala la Inalta curte regionala din Braunschweig, din landul Saxonia Inferioara.