Profitul net al Audi, divizie de lux a Volkswagen, a scazut cu aproape 4% in 2015, la 4,2 miliarde de euro, din cauza costurilor generate de scandalul emisiilor poluante ale automobilelor grupului german, relateaza Wall Street Journal.

Profitul operational al Audi, producator de automobile premium, SUV-uri, masini de lux Lamborghini si motociclete Ducati, a coborat cu 6%, la 4,8 miliarde de euro, conform News.ro

”Regretam ceea ce s-a intamplat. Va asigur ca va fi o transparenta totala, vom rezolva aceasta problema”, a spus directorul general al Audi, Rupert Stadler, la sediul central al companiei, din Ingolstadt.

Veniturile Audi au crescut cu aproape 9%, la 58,4 miliarde de euro. Vanzarile sub marca Audi au avansat cu 3,6%, la 1,8 milioane de vehicule.
Audi a inregistrat costuri de 228 de milioane de euro legate de scandalul emisiilor izbucnit in 2015 in SUA, dar reprezentantii companiei considera ca efectele viitoare asupra situatiei financiare nu vor fi semnificative.

Grupul Volkswagen va suporta cea mai mare parte costurilor scandalului, potrivit asteptarilor. Ca principal contributor la profitul Volkswagen, rezultatele Audi ofera un prim indiciu privind rezultatele grupului german.

Volkswagen a amanat publicarea rezultatele financiare, din cauza dificultatilor de a evalua impactul total al scandalului emisiilor. Grupul nu a anuntat data la care va publica rezultatele financiare aferente anului 2015.

Autoritatea americana pentru protectia Mediului a dezvaluit in sembrie 2015 ca Volkswagen a manipulat testele de poluare ale vehiculelor diesel comercializate in SUA, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor.

Ulterior, Volkswagen a recunoscut ca softurile respective au fost instalate pe 11 milioane de vehicule la nivel mondial. Intre vehiculele afectate de scandal sunt sub marcile VW, Audi, Porsche, Skoda si SEAT.

Volkswagen negociaza cu autoritatile americane solutiile tehnice pentru cele aproape 600.000 de vehicule care incalca normele de poluare in SUA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Zeci de mii de soferi au dat in judecata Volkswagen