In primul trimestru al anului au fost inmatriculate peste 2.600 de autovehicule de catre companiile de leasing operational, reprezentand circa 12% din totalul inregistrarilor de masini noi (20.000 de autoturisme si autovehicule comerciale usoare).

Companiile de leasing operational estimeaza ca vor ajunge la 60.000 de autovehicule in administrare pana la finalul anului. „Constatam o maturizare a pietei de leasing operational, in sensul continuarii cresterii atat a volumelor in administrare cat si a ponderii produsului complet (full service) in total piata,” a declarat Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing Operational.

Cei mai mari 5 jucatori pe piata de leasing operational din Romania sunt LeasePlan Romania, Arval Service Lease Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility si RCI Finantare Romania.

Membrii asociatiei, reprezinta 98% din total piata. Structura portofoliului (la nivel de asociatie) este alcatuita din servicii complete de leasing operational (finantare si management de flote) cu o cota de 72%, urmate de management de flote 20%, restul reprezentand leasing operational fara servicii de administrare.

Citeste si:

Dintre serviciile asociate administrarii de flote, cele mai solicitate sunt: servicii de intretinere si reparatii, asigurari (RCA si CASCO), managementul anvelopelor, asistenta rutiera si masina de inlocuire in cazul imobilizarii autovehiculului contractat.

Anul acesta ASLO a implinit cinci ani de la infiintare. Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO) a devenit functionala in martie 2011 si este o asociatie profesionala, neguvernamentala, non-profit si apolitica, infiintata pe 17 noiembrie 2010. Anul trecut, ASLO a sustinut Ministerul Finantelor Publice in demersul de a actiona impotriva evaziunii fiscale practicate de anumiti comercianti de vehicule rulate.

Sursa foto: lumen-digital/shutterstock.com