Din ce in ce mai multi manageri se intreaba care este cea mai buna solutie: inchirierea/leasingul sau achizitia autovehiculelor si altor echipamente necesare desfasurarii activitatilor companiilor pe care le conduc.

Fiecare dintre cele doua optiuni vine la pachet cu o serie de avantaje, dar si cu dezavantaje care pot inclina balanta catre o anumita decizie.

Avantajele inchirierii/leasingului

1. Leasingul te ajuta sa pastrezi echipamentele performante

Computerele si celelalte echipamente tehnologice se demodeaza rapid si devin neperformante, deoarece programele cu care ruleaza se imbunatatesc constant si au nevoie de tot mai multe resurse, conform entrepreneur.com. Dupa ce perioada de inchiriere expira, compania este libera sa inchirieze echipamente de ultima generatie, mai rapide si mai ieftine decat cele vechi

2. In cazul unei flote auto, leasingul operational este mai ieftin

Leasingul operational reprezinta transferarea dreptului de utilizare a unei flote unei companii prin achitarea unei rate lunare fixe care acopera toate costurile de functionare ale unei masini, precum si alte servicii suplimentare. Asigurarile, dobanzile, taxele si impozitele, mentenanta, reparatiile si costurile administrative sunt, astfel, acoperite de acea taxa unica. Toate riscurile sunt preluate de catre firma de leasing operational. Mai mult decat atat, o astfel de oferta de leasing operational iti permite sa detii un parc auto fara sa platesti nici un avans la contractare.

3. Costurile lunare devin predictibile

Leasingul operational ajuta companiile sa prezica nivelul costurilor cu exactitate, datorita taxei unice lunare, fapt ce duce la o planificare mai eficienta a bugetului companiilor.

4. Ajuta companiile sa tina pasul cu ceilalti competitori

Leasingul le permite companiilor mici sa tina pasul, inca de la inceput, cu ceilalti competitori de pe piata, prin faptul ca le ajuta sa utilizeze echipamente de ultima generatie.

5. Inchiriind platesti atat cat ai nevoie pentru utilizarea echipamentului/masinii

Inchirierea echipamentelor vine la pachet cu inca un avantaj: compania nu plateste nici mai mult, nici mai putin decat are nevoie pentru a utiliza echipamentele sau autovehiculele necesare.



Dezavantajele inchirierii/leasingului

1. Acordarea leasingului poate fi dificila in cazul companiilor aflate la inceput de drum.
2. Prelungirea unei inchirieri in caz de nevoie ar putea fi impiedicata de inchirierea echipamentului/masinii catre o alta persoana/companie.

Avantajele achizitiei

1. Tu decizi cum va fi intretinut echipamentul respectiv

Unele companii de leasing de echipamente ar putea obliga companiile sa intretina in mod corespunzator echipamentele inchiriate, desi situatia nu se aplica in cazul leasingului operational citat mai sus.

2. Echipamentele achizitionate raman pentru totdeauna in proprietatea companiei

Multi manageri aplica strategia achizitiei echipamentelor, deoarece acestea raman in proprietatea companiei si pot fi valorificate in alte scopuri sau revandute atunci cand devin neperformante, conform intuit.com.

Dezavantajele achizitiei

1. Pretul echipamentelor poate fi prea mare la inceput

Costurile necesare achizitiei echipamentelor pot fi mult prea mari pentru companiile aflate la inceput de drum. Spre exemplu, o companie care are nevoie de un parc auto ar trebui sa plateasca cel putin 80.000 de euro pentru achizitionarea a zece autovehicule. In cazul leasingului operational, compania ar putea plati, de exemplu, mai putin de 2.500 de euro pe luna pentru a administra un parc auto similar, desi va putea utiliza autovehiculele imediat dupa semnarea contractului.

2. Compania ramane cu toate echipamentele vechi

Chiar si dupa ce devin neperformante, compania continua sa detina echipamentele achizitionate, noteaza nolo.com, iar acestea trebuie donate, vandute sau reciclate, fapt ce reprezinta o responsabilitate in plus pentru manageri.

Sursa foto: shutterstock.com/TATSIANAMA/Dmitry Kalinovsky/LDprod

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri