Retailerul cora va amplasa statii de incarcare a masinilor electrice in toate cele 11 magazine ale sale din Romania. Primele doua unitati au fost deja instalate in Bucuresti si Constanta. Acest proiect va fi derulat in parteneriat cu firma americana EV Connect.

Investitia pentru fiecare statie va fi de aproximativ 7.000 de euro, iar toate unitatile urmeaza sa fie construite pana la sfarsitul anului 2016. Costul pentru incarcarea bateriei va fi diferit in functie de tipul masinii, a comunicat cora la solicitarea WALL-STREET.RO.

Un alt retailer, Kaufland, a luat deja decizia de a se implica in acest sector si a anuntat in luna aprilie 2016 ca va construi zece statii pentru incarcarea masinilor electrice in magazinele sale din orase precum Bucuresti, Constanta, Timisoara, Sibiu sau Pitesti.

Iuresul electric a cuprins si marii distribuitori de energie, precum CEZ, care a anuntat ca va construi in 2016 inca 2-3 statii de alimentare cu curent a masinilor electrice. Compania are in vedere extinderea pe acest segment in toate marile orase din regiunea in care compania isi desfasoara activitatea de distributie a electricitatii. In acest moment, compania, controlata de grupul ceh CEZ, detine doua statii de incarcare, in Pitesti si Craiova, unde posesorii de masini electrice pot reincarca gratuit.

Potrivit unui proiect de hotarare votat in luna mai 2016 de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, masinile hibrid si cele electrice inmatriculate in Bucuresti pot fi parcate gratuit in parcarile publice de utilitate generala de pe teritoriul Capitalei.

Citeste si:
Volkswagen vrea 1 mil. de masini electrice anual
Volkswagen vrea 1 mil. de...

In primavara anului trecut, Administratia Fondului de Mediu a anuntat ca are de gand sa sustina financiar instalarea a 10.000 de prize pentru incarcarea acestor masini. Marele avantaj al masinii electrice il reprezinta consumul. 100 de kilometri costa cat o cartela de doua calatorii la metrou, adica 5 lei, in timp ce la un automobil pe benzina, costul este de opt ori mai mult.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu 2014, cand au fost vandute 236 de unitati, arata datele APIA.

In Romania, primele subventii de inmatriculare pentru astfel de autoturisme au fost lansate anul trecut, in timp ce clientii din tarile din Europa de Vest le pot accesa inca din 2011.

Citeste si:
50 de masini electrice cu dobanda 0% de Black Friday
De Black Friday, o banca...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
O inventie americana va incarca masinile electrice in 10 minute