Modul in care pot fi ridicate vehiculele stationate neregulamentar ar putea fi reglementat prin intermediul unei hotarari de guvern publicata de Ministerul Afacerilor Interne. In proiect, doar administratorul drumului poate pune in aplicare masura ridicarii vehiculelor, propunandu-se stabilirea unui set de reguli care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-un comercial, se arata in nota de fundamentare a MAI.

Proiectul de hotarare da dreptul doar administratiilor publice locale sau administratorul drumului public sa puna in aplicare masura ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar, conform News.ro

„Aplicarea masurii tehnico-adminsitrative, in trecut, a cunoscut si o serie de situatii excesive, generate de lipsa unor prevederi clare sau chiar de interpretarea gresita a legii si ignorarea scopului pentru care se realizeaza ridicarea vehiculului. In acest sens, se propune ca masura sa nu fie dispusa sau sa inceteze executarea sa daca in vehicul este vizibila prezenta unor persoane”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern realizata de Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul le nu le mai da posibilitatea politistilor rutieri sau politistilor locali cu atributii legate de circulatia rutiera sa dispuna ridicarea vehiculelor cu regim prioritar de circulatie care se afla in actiuni de interventie sau in misiuni cu caracter de urgenta, nefiind vorba despre o stationare voluntara ci de indeplinirea misiunii.

„Transportarea la locul de depozitare se poate face numai cu vehicule specializate, care asigura preluarea in totalitate a vehiculului transportat pe caroseria vehiculului transportor; incetarea operatiunilor, daca la vehicul se prezinta conducatorul auto, inainte de initierea transportului catre locul de depozitare; regula se circumscrie scopului urmarit de legiuitor, si anume indepartarea obstacolului de pe carosabil, si devine aplicabila cu conditia platii contravalorii operatiunii de ridicare; aceasta constituie totodata si o garantie ca nu vor exista situatii abuzive, de solicitare a suportarii unor cheltuieli care nu au fost efectuate (cele aferente transportului si depozitarii vehiculului)”, se mai arata in documentul citat.

O alta modificare propusa este aceea ca nu doar „partea carosabila” este zona de unde se pot ridica vechiculele ci si de pe pistele de biciclete sau acolo unde este impiedicata circulatia in siguranta a pietonilor.

Ridicarea vehiculelor nu s-a mai putut face in urma unei decizii din 25 mai 2015 luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un Recurs in Interesul Legii. Judecatorii au stabilit ca reglementarea felului in care se dispune ridicarea vehiculelor nu poate fi facuta in baza unor hotarari de consiliu local.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus la sfarsitul lunii mai ca Ministerul Afacerilor Interne sa emita, in cel mult 30 de zile, un act normativ prin care sa stabileasca felul in care se poate face ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar. Procesul a fost deschis la cererea Primariei Sectorului 1, care a cerut sa fie reglementat de urgenta acest domeniu.

Sursa foto: logoboom / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri