Grupul petrolier ungar MOL va demara faza de explorare a doua perimetre petroliere din vestul Romaniei, EX-1 Voivozi si EX-5 Adea, castigate in urma unei licitatii organizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in urma cu sase ani, au declarat pentru News.ro reprezentantii MOL.

De asemenea, compania urmeaza sa incheie faza de explorare pentru perimetrul EX-6 Curtici, castigat la aceeasi licitatie.

"In perimetrul EX-6 Curtici ne aflam in prima faza, cea de explorare. Colaboram cu Prospectiuni, cea mai importanta companie de studii geo-fizice din Romania, pentru achizitia de date geologice 3D. Pentru celelalte doua perimetre - EX-1 Voivozi si EX-5 Adea - acordurile de concesiune au fost ratificate de catre Guvern la sfarsitul anului trecut. Suntem in curs de a implementa primii pasi pentru inceperea fazei de explorare in aceste perimetre", au explicat reprezentantii MOL.

Cele trei perimetre au fost adjudecate in urma unei licitatii, organizata de ANRM in 2010, care a vizat in total 30 de perimetre din bazinul Marii Negre si de pe uscat. MOL a depus oferte pentru trei perimetre cu o suprafata totala de 3.434 kilometri patrati din Bazinul Panonic, in vestul Romaniei.

Compania Panfora Oil & Gas, parte a Grupului MOL, este insarcinata cu operatiunile din domeniul explorarii si productiei de hidrocarburi din Romania.
Reprezentantii grupului precizeaza ca MOL a decis sa participe la licitatiile pentru aceste trei perimetre pentru a valorifica experienta deja dobandita in bazinul Panonic.

Citeste si:
Cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania
Cat ne costa sa incarcam o...

"Structura geologica este similara, iar noile tehnologii, cum este prospectarea 3D, ne vor permite sa identificam resurse de petrol si gaze care nu puteau fi descoperite atunci cand aceste perimetre au fost explorate, in urma cu cateva zeci de ani", au adaugat acestia.

Ei afirma ca, in perimetrele in care Grupul MOL opereaza in Ungaria, aceste operatiuni au dat deja rezultate. Cu toate acestea, in Romania explorarea se deruleaza mult mai lent.

"Insa in Romania, faza de explorare a perimetrelor petroliere este incetinita, dupa cum a afirmat recent in mod public si presedintele ANRM. Panfora Oil & Gas a comunicat dintotdeauna ca este un partener al comunitatii locale si doreste un dialog sustenabil cu toti detinatorii de terenuri din perimetrele unde este titular al concesiunii, respectand prevederile Legii petrolului", mai spun oficialii MOL.

MOL are o retea de peste 200 de benzinarii in Romania. Anul trecut, vanzarile grupului ungar de carburanti, GPL si lubrifianti de pe piata romaneasca au crescut cu 17% comparativ cu anul precedent, pana la 586.000 de tone, in special ca urmare a extinderii retelei de benzinarii.

Citeste si:
O benzinarie din Romania a introdus plata pentru masini electrice
Benzinariile MOL au introdus...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Companii vin in vizita in Norvegia pentru a studia un viitor fara benzinarii
Setari Cookie-uri