Procesul de achizitie publica a fost lansat in 22 septembrie, iar echipamentul corespunde principiilor de functionare si caracteristicilor tehnice prevazute in ultimele regulamente europene in materie, emise in 2016.

"RAR urmeaza sa achizitioneze un singur echipament portabil, ambarcat pe autovehiculele testate, un sistem compus din mai mule aparate, care se utilizeaza pentru determinarea poluantilor gazosi emisi de autovehicul in timpul deplasarii in conditii reale de trafic, in vederea obtinerii omologarii de tip, europene si nationale, precum si a supravegherii de piata", a precizat, pentru News.ro, directorul general al RAR, George Dinca.

Achizitia vine la un an dupa izbucnirea scandalului Volkswagen. Grupul auto german a recunoscut anul trecut ca a manipulat testele de poluare pentru 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial, prin instalarea unor softuri ilegale care reduc nivelul emisiilor in timpul testelor.

Potrivit expertilor, utilizarea de echipamente precum cel care urmeaza sa intre in dotarea Registrului Auto Roman fac imposibila trucarea testelor, pentru ca sunt sunt masurate emisiile efective in conditii de trafi real.

Echipamentul poate masura emisiile tuturor autovehiculelor de pasageri (categoria M) sli de transport de marfa (categoria N).

Citeste si:

"Echipamentul portabil de masurare a emisiilor poluante - PEMS -, care se poate instala pe orice autovehicul din categoriile M si N, se conecteaza la sistemul de evacuare al autovehiculului, in partea finala a acestuia, preleveaza si analizeaza mostre din gazele de evacuare, in timp ce autovehiculul este condus in conditii reale de trafic, pe un traseu prestabilit si verificat cu ajutorul aparatului GPS din dotarea PEMS", a mentionat seful RAR.

Echipamentul are instalate programe informatice care realizeaza un raport in care sunt prezentante cantitatile de substante poluante - CO, CO2, NO, NO2, NOx, HC, CH4, NMHC -, precum si particulele nanometrice - pulberi in suspensie - rezultate din analiza gazelor de evacuare prelevate in timpul parcurgerii traseului.

Potrivit caietului de sarcini, noul echipament trebuie livrat si instalat in cel mult sase luni dupa atribuirea contractului.

Registrul Auto Roman este autoritatea competenta in Romania in domeniul vehiculelor rutiere, sigurantei rutiere, protectiei mediului inconjurator si asigurarii calitatii.

Sursa foto: Pixabay