Potrivit ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, programul Rabla a atins un succes istoric in cei 12 ani de cand functioneaza: a fost primul an in care tichetele electronice au fost epuizate in mai putin de trei saptamani si primul an in care Ministerul Mediului a decis doua suplimentari de buget, conform News.ro.

Dupa ce in luna iulie au mai fost emise 4000 de tichete electronice care s-au epuizat in cateva zile, acum va exista o noua alocare bugetara ce acopera circa 2000 de tichete electronice.

Pentru ”Rabla Clasic” ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonus-uri pentru urmatoarele situatii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare in situatia in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carei motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km si un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Daca masina noua respecta ambele criterii, un cetatean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putand sa ajunga, cu tot cu prima de casare, la o finantare de 8.750 de lei care va fi suportata de AFM din costul masinii noi.

Citeste si:

”In prezent, avem in derulare si programul Rabla Plus, dedicat masinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru Rabla Clasic ofera cetatenilor care doresc sa achizitioneze o masina electrica un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro”, a adaugat ministrul Cristiana Pasca Palmer.

In cazul ”Rabla Plus”, romanii care vor sa aleaga o masina ce nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid si un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.

Cele doua axe ale programului pot fi accesate de populatie separat sau combinat. In situatia in care un cetatean detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Sursa foto: XXLPhoto / Shutterstock