BMW i3s isi face debutul pe piata mondiala, inclusiv in Romania, iar pretul de inceput fara programul Rabla Plus este de 41.769 euro cu TVA pentru versiunea integral electrica.

Lansarea BMW i3s vine o data cu o actualizare importanta pentru BMW i3 care include un nou sistem de operare BMW iDrive, un design revizuit pentru o imagine mai sportiva si mai eleganta, dar si o extindere importanta a sistemelor de asistenta.

Ca element distinctiv de design exterior, BMW i Black Belt, care se intinde de la capota peste acoperis pana in spatele automobilului, este completata acum de montantii A si de benzile de acoperis, care au tot o finisare de culoare neagra. Gama de culori pentru restul caroseriei a fost extinsa pentru a include Melbourne Red metalizat si Imperial Blue metalizat. Pe langa aceste doua culori noi, clientii pot alege si nuantele nemetalizate Capparis White si Fluid Black, precum si din Protonic Blue metalizat si Mineral Gray metalizat.

Restilizarea barelor fata si spate accentueaza latimea automobilului, intarind perceptia dinamica. O banda decorativa cromata, care acopera intreaga lungime a spatelui, si pozitionarea denumirii modelului si a emblemei eDrive pe marginile exterioare ale hayonului sunt alte elemente de desing care intaresc perceptia latimii automobilului.

Noile BMW i3 si BMW i3s sunt echipate standard cu faruri LED integrale, care folosesc unitati LED atat pentru faza scurta si cea lunga, cat si pentru luminile de zi. Noile indicatoare de semnalizare sunt dotate si ele cu tehnologie LED si sunt integrate in bara frontala sub forma unor benzi orizontale. Acest lucru inseamna ca LED-urile sunt utilizate acum pentru toate functiile de iluminare in partea frontala a automobilului, asa cum se intampla deja cu blocurile optice spate, acoperite cu sticla.

Noul BMW i3s vine echipat standard cu suspensie sport, care include o reducere cu 10 milimetri a garzii la sol.

Extinderea cu 40 de milimetri a ecartamentului in comparatie cu BMW i3 are un impact suplimentar asupra marginilor negre ale pasajelor rotilor. Noul BMW i3s este disponibil cu jante exclusive de 20 de toli, din aliaj usor, cu design "double-spoke", care sunt mai late cu 20 de milimetri decat versiunile disponibile anterior. Ele pot fi comandate in variantele de culoare Bicolour si Jet Black.

Noul BMW i3s ofera o interpretare si mai sportiva, dispunand de un motor electric de 135 kW/184 CP care genereaza un cuplu maxim de 270 Nm. Trenul de rulare actualizat include controlul modificat al motorului si lagare cu role conice specifice, care au fost utilizate pentru a optimiza suplimentara a livrarii puterii si a curbei de putere la turatii mai mari. La limitele intervalului de turatii ale motorului, puterea si cuplul dezvoltate vin cu o crestere de pana la 40% fata de BMW i3.

In plus, noul BMW i3s este echipat cu suspensie sport cu arcuri, amortizoare si bare antiruliu special dezvoltate. De asemenea, conducatorii pot selecta modul SPORT utilizand comutatorul Driving Experience Control. Aceasta initiaza un raspuns mai direct al acceleratiei si caracteristici mai ferme ale directiei pentru a accentua suplimentara a laturii sportive a automobilului.

Doar 6,9 secunde sunt suficient pentru ca noul BMW i3s sa accelereze de la 0 la 100 km/h, in drum spre viteza maxima de 160 km/h.

Rezultatul este un consum de energie electrica combinat de 14,3 kWh/100 km in ciclul NEDC. Autonomia electrica ajunge la 280 de kilometri conform ciclului NEDC, la 235-245 de kilometri conform WLTP si pana la 200 kilometri in utilizarea zilnica.

Un motor pe benzina, cu doi cilindri si putere de 38 CP, pentru extinderea autonomiei (range extender) este disponibil ca optiune atat pentru noul BMW i3, cat si pentru noul BMW i3s. Motorul actioneaza un generator care produce energia necesara in timpul condusului pentru a mentine un nivel constant de incarcare a bateriei de inalta tensiune. Acest lucru extinde autonomia generala a automobilului in utilizarea cotidiana cu 150 de kilometri, marind-o de la aproximativ 180 de kilometri pana la un maxim de 330 de kilometri.

Autonomia electrica a noului BMW i3 cu range extender este de 225 pana la 235 de kilometri conform NEDC si de 190-200 de kilometri conform WLTP. Cifrele corespunzatoare pentru noul BMW i3s cu range extender sunt de 220 de kilometri in NEDC si de 185-195 de kilometri in WLTP.

In acest an BMW Group intentioneaza sa livreze peste 100.000 de modele electrificate la nivel mondial. Unul din trei modele electrice si unul din trei modele plug-in hybrid vandute in Romania apartin BMW Group. Pana in luna octombire inclusiv au fost livrate 65 de modele BMW i3 si 32 de modele plug-in hybrid, iar piata a ajuns la un total de 295 de automobile electrificate (hinride plug-in si electrice).

„Cel mai important factor in dezvoltarea electromobilitatii sunt primii clienti, cu adevarat pionieri ai noii tehnologii. Avem deja 100 de automobile electrice in piata, ceea ce arata ca acest tip de automobile poate functiona perfect si pe piata din Romania. Rezultatul primelor 10 luni in ceea ce priveste livarile de BMW i3 este aroape de 2 ori mai mare fata de intreg anul 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri