Romania aloca doar 0,3% din PIB pe an pentru cercetare si dezvoltare, ceea ce inseamna 6,25 dolari lunar per individ, a declarat Marian Popa, directorul Deutsche Bank Global Technology, centrul de tehnologie din Bucuresti al Deutsche Bank, la conferinta "What does my future city look like?" organizata de Idea Events in parteneriat cu Deutsche Bank.

Tarile care cheltuiesc cel mai mult pentru cercetare si dezvoltare sunt Coreea de Sud si Israel. Romania este in a doua jumatate a clasamentului.

"Din 250 de tari, doar 70 aloca fonduri pentru cercetare si dezvoltare mai mult de 2% din PIB. Printre acestea se numara Statele Unite, Germania, Australia, Singapore, Slovenia, etc. Tarile care aloca peste 4% din PIB diverselor forme de cercetare si dezvoltare sunt Coreea de Sud si Israel. Romania este in a doua jumatate, noi alocam 0,3% din PIB pe an, circa 1,5 miliarde, sau 75 de dolari pe an pe cap de locuitor. Deci lunar pe cercetare dezvoltare, Romania cheltuie per individ 6,25 dolari", spune managerul.

Faptul ca, in prezent, Romania este in urma multor tari in ceea ce priveste dezvoltarea inteligenta a oraselor ar putea fi un avantaj in viitor intrucat vom putea implementa tehnologiile cele mai bune, testate deja de alte tari, asa cum este in prezent Internetul.

"Ultima planificare urbana a fost in 1985. Starea in care este Bucurestiul in ziua de astazi, eu nu o vad ca un lucru negativ. Este exact cum a fost starea Internetului in Romania in 1990. Pentru ca noi daca in 1990 nu aveam nimic, nu ajungeam astazi a cincea tara din lume din punct de vedere a vitezei de Internet. Si exista sanse foarte mari ca o data cu introducerea de 5G sa ajungem pe locul 3. Bucurestiul este un camp de bataie enorm in care se poate face orice. Trebuie pe de alta parte sa crestem presiunea, sa avem diverse initiative pentru a putea face aceste transformari si din punct de vedere al orasului", a precizat Marian Popa.

Marian V. Popa (62 de ani) a fost numit in 2014 directorul DB Global Technology, centrul de tehnologie care a fost inaugurat in acelasi an la Bucuresti.

Centrul de tehnologie din Bucuresti dezvolta software pentru Deutsche Bank. Potrivit unui studiu realizat de companie, 77% dintre specialistii IT sunt deschisi la ideea de a se intoarce in tara.

Deutsche Bank Global Technology are in Romania 1.200 de angajati, iar in 2018 isi propune sa mai angajeze inca 200.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri