La inceput de an, Romania este pe locul doi in Uniunea Europeana dupa Bulgaria, in ceea ce priveste cel mai mic pret al benzinei Euro-Super 95, cu 1,11 euro/litru.

Ar putea urma noi scumpiri la carburanti intrucat pretul petrolului a inceput anul in crestere din cauza stagnarii activitatilor de exploatare in Statele Unite si a protestele din Iran.

"Cotatiile internationale la petrol influenteaza pretul benzinei, insa raportul nu este mereu de 1:1; in general vedem aproximativ jumatate din fluctuatia barilului in pretul benzinei. Chiar si asa insa, ma astept sa asistam la scumpiri ale benzinei in perioada urmatoare care vin ca o corelare intarziata la evolutia barilului de petrol – in special evolutia barilului din ultimele doua saptamani, care inca nu se vede in pretul benzinei (n.red. petrolul Brent s-a scumpt cu 4,1% in perioada 22 decembrie – 9 ianuarie)”, mentioneaza Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

Top 10 tari cu cei mai ieftini carburanti (benzina) din Uniunea Europeana in 2018

  1. Bulgaria - 1,04 euro/litru
  2. Romania - 1,11 euro/litru
  3. Polonia -1,13 euro/litru
  4. Ungaria - 1,15 euro/litru
  5. Lituania - 1,16 euro/litru
  6. Luxemburg - 1,18 euro/litru
  7. Cehia - 1,19 euro/litru
  8. Letonia - 1,19 euro/litru
  9. Austria - 1,21 euro/litru
  10. Spania si Estonia - 1,24 euro/litru

Tarile din Uniune unde ar trebui sa eviti sa alimentezi in 2018 sunt Olanda cu 1,58 euro/litru, Italia si Danemarca cu 1,55 euro/litru.

Primele ieftiniri la...
Citeste si: Primele ieftiniri la carburanti: Petrom si Rompetrol reduc...

Pretul pe litru, in euro, al benzinei Euro-Super 95 in toate tarile membre UE

Statul roman a aplicat din nou supraacciza la carburanti in septembrie 2017, care a crescut cu 22% pretul benzinei. Nivelul accizei la benzina fara plumb este de 2.035,4 lei/1.000 de litri.

In Romania au rafinarii companiile Petrom, Rompetrol si LukOil. Piata carburantilor este estimata la circa 10 miliarde de euro anual. Cei mai mari jucatori sunt OMV Petrom, Rompetrol, Mol si Lukoil.

Cei mai ieftini carburanti din lume sunt in Venezuela, Arabia Saudita, Libia, Turkmenistan, Bahrain, Kuwait, Qatar, Egipt, Oman, Algeria.

Piata carburantilor din...
Citeste si: Piata carburantilor din Romania a adus anul trecut profituri record