Cum au raspuns benzinarii la scumpirea petrolului. In Bulgaria, carburantii s-au ieftinit, in Romania petrolistii au crescut pretul

In timp ce in Bulgaria benzina s-a ieftinit cu aproape 10% din ianuarie pana acum, iar motorina cu 15%, in Romania, petrolistii au majorat pretul benzinei cu 1,96% si cu 5,69% pe cel al motorinei. In acelasi interval, cotatiile titeiului au crescut de la 27 la 49 de dolari pe baril. conform Adevarul.

Pretul petrolului a crescut pana la 49 de dolari pe baril in urma incendiului din Canada si a sabotajelor din Nigeria, fata de un minim de 27 de dolari consemnat in luna ianuarie. Petrolistii, insa, au raspuns diferit in urma evolutiilor de pe bursele internationale: daca in Bulgaria carburantii s-au ieftinit, in Romania s-au scumpit, iar in Polonia preturile au crescut intr-un ritm aproape dublu.

Astfel, pretul benzinei a crescut in Romania cu 1,96% din ianuarie pana la inceputul lunii mai, pana la 1,08 euro pe litru, potrivit informatiilor afisate de Comisia Europeana. In Bulgaria, insa, un litru de carburant s-a ieftinit in acelasi interval cu 9,74%, pana la 0,94 euro pe litru. In Ungaria scumpirea a fost de 5,95%, pana la un nivel de 1,07 euro pe litru, in vreme ce in Slovacia majorarea a fost de 5,45%, in Cehia de 1,85%. Cea mai mare scumpire din intreaga Uniune Europeana, de 9,75%, a fost consemnata in Polonia, insa soferii din acest stat au in continuare benzina mai ieftina decat in Romania, pretul mediu la pompa fiind de 0,99 euro.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Tariful pentru preschimbarea permisului de conducere a fost majorat...
Tariful pentru preschimbarea...
Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 |Transportul de mărfuri îngreunat: prețurile produselor proaspete cresc
Setari Cookie-uri