Inscrierile in programul Rabla Plus 2018 au demarat pe 26 martie si se vor incheia pe 28 septembrie 2018. Valorea ecotichetului este mentinuta la nivelul de anul trecut.

Sunt eligibile in acest program autovehiculele noi pur electrice sau autovehiculele noi electrice hibride cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.

Autovehicul pur electric este orice autoturism (autoutilitara usoara sau autospeciala/autospecializata usoara) propulsat de un motor electric cu energie furnizata de baterii reincarcabile, alimentate de o sursa externa de energie electrica, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero si care nu a fost inmatriculat niciodata, achizitionat de la un producator validat de catre Autoritate.

In cazul in care solicitantul este acceptat in Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national si doreste sa achizitioneze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare.

Retail jobs

Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare. Cumulul ecotichetului cu prima de casare se poate efectua doar in cazul in care solicitantul indeplineste conditiile prevazute in cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, si in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national.

Conditii de acordare a ecotichetului pentru persoanele fizice:

 • domiciliul sau resedinta in Romania;
 • nu are obligatii de plata la bugetul local;
 • s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obtinand nota de inscriere;
 • a achizitionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.

Beneficiaza de ecotichet solicitantul persoana juridica, de drept public ori de drept privat, solicitantul entitate juridica fara personalitate juridica sau solicitantul organizatie profesionala care este organizata si isi desfasoara activitatea in una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional in Romania, care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

Citeste si:
TOP 10 cele mai ieftine SUV-uri plug-in hybrid din România în 2022
TOP 10 cele mai ieftine...

a) a obtinut din partea Autoritatii aprobarea dosarului de acceptare;
b) s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obtinand nota de inscriere;
c) a achizitionat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.

Ecotichetul nu poate depasi 50% din valoarea masinii si este in cuantum de:

- 45.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric;

- 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa , care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km.

" Art.1. Suma alocata sesiunii de finantare din 2018 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, este de 50.000.000 lei, dintre care: 15.000.000 lei pentru persoane fizice si 35.000.000 lei pentru persoane juridice", anunta AFM.

Citeste si:
Compania care te plătește pentru a dormi la locul de muncă
Compania care te plătește...

Principalele modificari propuse prin proiectul de ordin de ministru anul acesta sunt:

 • Solicitantul persoana fizica poate achizitiona, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou in cadrul Programului, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de un ecotichet.
 • Introducerea spatiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscala;
 • Obligatia producatorilor validati de a introduce in aplicatia informatica in termen de 10 zile de la emiterea facturii informatiile privind achizitia autovehiculului nou;
 • Introducerea termenului de 60 de zile, de la publicarea persoanelor juridice acceptate, in care acestea trebuie sa se inscrie la producatorii validati, cu exceptia celor care trebuie sa desfasoare proceduri de achizitie publica.
 • Inmatricularea, de catre persoanele juridice, a autovehiculelor noi achizitionate prin Program, in termen de 90 de zile de la data emiterii facturii de achizitie.
 • Introducerea, la persoanele juridice de drept privat, a interdictiei de instrainare a autovehiculelor achizitionate prin Program, pentru o perioada de 1 an de zile de la emiterea facturii.
 • Emiterea facturii si introducerea datelor aferente vor fi facute in termenul de valabilitate a notei de inscriere;
 • Introducerea unui termen de 7 zile pentru depunerea documentelor in vederea solutionarii neconcordantelor;
Citeste si:
Rabla 2015 ia startul. Iata ce trebuie sa stii
Ministerul Mediului vrea 200...

Sursa foto: betto rodrigues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri