Romanii mai pot depune cererea pentru recuperarea taxei auto pana vineri 31 august 2018, inclusiv, dupa aceasta zi nu isi vor mai putea recupera banii pe cale administrativa.

Termenul de 31 august 2018 a fost publicat in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 52/2017. „Dreptul contribuabililor de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, cererile de restituire se depun, sub sanctiunea decaderii, pana la data de 31 august 2018', se mentioneaza in actul normativ al Executivului.

Sumele reprezentand taxa auto (taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule) sunt virate de stat in contul bancar intr-o singura transa si includ dobanzile aferente.

Persoanele care au recuperat intre timp o parte din taxa auto, vor primi doar diferenta ramasa de restituit si dobanda aferenta acesteia.

"Dobanda cuvenita contribuabilului se calculeaza asupra sumei de restituit care se inmulteste cu numarul de zile aferent perioadei cuprinse intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii prevazut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, respectiv 0.02%/zi", spune ANAF.

Restituire taxa auto: cum poti primi banii inapoi si ce documente sunt necesare?

Romanii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013), timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 31 ianuarie 2017), trebuie sa depuna cererea la administratiile financiare de sector (ANAF), in cazul bucurestenilor.

Documente necesare restituirii taxei auto in 2018:

  • Cerere conform modelului din Anexa la Ordinul Nr. 1144/1672/2017 din 17 august 2017 pentru aprobarea modelului de cerere privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
  • Hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, in copie legalizata;
  • Act identitate pentru persoana fizica/certificatul de inregistrare pentru persoane juridice, in copie;
  • Document de plata cu care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule / taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule / timbrul de mediu pentru autovehicule, in copie;
  • Carte de identitate a autovehiculului, in copie;
  • Extras de cont din care sa reiasa contul IBAN in care se vor vira sumele de restituit, in copie (la persoanele fizice, in cazul in care contul nu apartine titularului hotararii judecatoresti, atunci va trebui sa depuneti si actul de identitate al persoanei care detine contul IBAN inscris in cerere, in copie).
  • Telefon de contact, de preferat mobil.

Este obligatorie completarea tuturor rubricilor din cererea de restituire.
Sumele pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi platite intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu intre 1 septembrie 2018 si 31 martie 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri