Statul a prelungit termenul de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, din motiv ca volumul de cereri inregistrate este prea mare si ca va afecta bugetele organelor fiscale. Initial, banii trebuiau restituiti pana la finalul acestui an.

"Pe parcursul procedurii prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017, au intervenit modificari ale termenelor in vederea reglementarii unor situatii, precum cea in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii ori cea in care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa nu a fost inmatriculat, pentru a se asigura depunerea facila a cererilor de restituire de catre persoanele interesate. Luand in considerare ca termenele limita instituite pentru restituirea de catre organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor / platitorilor nu pot fi respectate datorita volumului mare de cereri inregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizeaza operatiunile de restituire prin cresterea cuantumului dobanzilor calculate, si, implicit, la afectarea colectarii veniturilor bugetare, respectiv a executiei bugetare, este necesara prelungirea termenelor pana la care se va realiza restituirea catre contribuabili / platitori a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrului de mediu pentru autovehicule", spun oficialii.

Banii din taxa auto vor fi restituiti in vara 2019

Sumele ramase de restituit, reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.

Sumele ramase de restituit, reprezentand timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2)
din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.

Romanii au achitat timp de zece ani taxa auto sub mai multe denumiri: taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule (ianuarie 2007 – 30 iunie 2008), taxa pe poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008 – 12 ianuarie 2012), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (13 ianuarie 2012 – 14 martie 2013), timbrul de mediu pentru autovehicule (15 martie 2013 – 31 ianuarie 2017).

Taxa auto 2019 intarzie sa apara

Ministrul Mediului, Gratiela Garilescu, a promis de mai multe ori o noua varianta pentru taxa auto. Ultimul termen a fost jumatatea lunii decembrie 2018, insa recent a declarat ca inca nu exista o metoda de calcul.

Sursa foto: By boonchoke / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri