Presedintele director general al Renault, Carlos Ghosn, a demisionat din functiile detinute la producatorul auto, a anuntat joi ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, intr-un interviu acordat postului Bloomberg Television, la forumul economic mondial de la Davos, transmit DPA si Reuters.

"Carlos Ghosn tocmai a demisionat noaptea trecuta", a declarat Le Maire, potrivit Agerpres.

O reuniune a Consiliului de Administratie al Renault este programata sa aiba loc la ora locala 10:00 (09:00 GMT) la sediul companiei de la Boulogne-Billancourt, in apropiere de Paris.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca postul de presedinte director general detinut in prezent de Ghosn la Renault ar urma sa fie scindat in doua: pe de o parte, postul de director general executiv va fi preluat de Thierry Bollore, actualul numar doi de la Renault, in timp ce Jean-Dominique Senard, actualul presedinte al Michelin, va prelua postul de presedinte al Consiliului de Administratie al producatorului auto francez.

Renault a confirmat ca aceasta reuniune va avea loc, dar nu a dorit sa comenteze informatiile care circula in presa referitoare la persoanele care il vor inlocui pe Carlos Ghosn.

Acesta a fost arestat in Japonia pe 19 noiembrie 2018, fiind banuit de o serie de nereguli financiare in calitate de presedinte al constructorului auto japonez Nissan, partenerul Renault. Tribunalul din Tokyo a respins, marti, o noua cerere de eliberare pe cautiune depusa de Carlos Ghosn. Aceasta decizie creste posibilitatea ca Ghosn sa ramana in arest pana la proces si pune noi presiuni asupra Renault pentru a-l inlocui.

Presedintele Michelin ar fi "un excelent presedinte" al Renault, iar rolul sau va fi sa consolideze alianta cu Nissan si Mitsubishi, a apreciat marti Bruno Le Maire.

Acesta a adaugat ca statul francez, cel mai mare actionar de la Renault, controland 15% din capital si aproape 22% din drepturile de vot, pledeaza pentru separarea postului de director general de cel de presedinte al Consiliului de Administratie.

"Presedintele se ocupa de strategia pe termen lung, directorul general este responsabil de operatiunile de zi cu zi ale companiei", a precizat Bruno Le Maire.

Thierry Bollore, adjunctul lui Carlos Ghosn incepand din 2018, ocupa inca din luna noiembrie postul de director general interimar la Renault. In varsta de 55 de ani si putin cunoscut de publicul larg, Bollore este un bun cunoscator al Asiei si Japoniei, iar numirea sa in postul de CEO va asigura continuitatea grupului Renault, o companie la care lucreaza din 2012, cand a venit de la producatorul de componente auto Faurecia.

Noua conducere de la Renault va avea misiunea delicata de a relansa alianta Renault-Nissan, cruciala pentru ambii parteneri. Insa nu se pune problema, cel putin pentru moment, sa modifice structura aliantei bazata pe participatii incrucisate si condusa de o societate inregistrata in Olanda, RNBV, a carei presedintie revine de drept unui manager de la Renault.

O veste buna este faptul ca, dupa 14 ani la varful Renault, Carlos Ghosn va lasa compania intr-o situatie fianciara buna, in conditiile in care, sub conducerea sa, vanzarile mondiale ale grupului au crescut cu peste 50%, pana la aproape patru milioane de vehicule prin dezvoltarea pe segmentul low-cost, gratie marcilor Dacia si Lada.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri