Opel Grandland X este cel mai nou produs al marcii, un SUV spatios bine echipat, sosit in urma cu un an in clasa autovehiculelor compacte, unde ponderea acestor modele se indreapta spre 50%. Grandland X este un SUV compact de aproape 4,48 metri lungime, personalizabil printr-o caroserie in doua tonuri.

Comparativ cu Opel Crossland X si Opel Mokka X, SUV-ul Grandland X este cu aproximativ 20 de centimetri mai lung, insa este disponibil tot cu tractiune fata, precum celelalte doua modele. Din toamna, Grandland X va avea si tractiune integrala, odata cu lansarea versiunii hibrid plug-in.

Grandland X are 4.477 de milimetri lungime, 1.844 de milimetri latime, 1.636 de milimetri inaltime si un ampatament lung de 2.675 de milimetri, care asigura un spatiu generos pentru cinci persoane. Portbagajul are un volum de 514 litri si poate ajunge la 1.652 litri prin rabatarea banchetei.

Pentru a-i intari caracterul de SUV si a reduce din absenta tractiunii integrale, Grandland X vine cu un sistem electronic de control al aderentei. Soferul poate alege dintre cinci moduri de conducere. Sistemul adapteaza distributia cuplului catre rotile din fata, permitand patinarea rotilor daca este necesar, in timp ce transmisia automata va regla punctele de schimbare a treptelor de viteza, precum si raspunsul acceleratiei. Acest lucru asigura o tractiune optima si o manevrabilitate stabila, indiferent daca Grandland X ruleaza pe zapada, noroi, nisip sau suprafete umede.

Acest sistem de control al tractiunii nu este pe toate echiparile, este optional pentru Enjoy si Innovation, insa este in standard pentru Selection si Ultimate.

Grandland X Ultimate, echiparea modelului testat, are in standard foarte multe dintre optionalele Opel: tempomat adaptiv cu detectarea pietonilor si franare automata de urgenta, sistemul de detectare a somnolentei soferului, sistemul de asistenta la parcare si o camera video 360°.

Scaunele ergonomice cu certificare AGR, volanul incalzit, scaunele fata si spate cu incalzire si hayonul care se deschide prin simularea unei miscari de lovire cu piciorul sub bara de protectie spate sunt alte dotari care asigura un confort bun.

Noaptea, Grandland X te ajuta cu sistemul sau de iluminare adaptiva AFL LED, functia de iluminarea in viraje, asistentul pentru faza lunga si reglarea automata a fasciculului.

Cat consuma Opel Grandland X

In oras, Opel Grandland X cu motorizarea de 2 litri diesel 177 CP si transmisie automata cu 8 trepte poate lua sub 10 litri la 100 de km, iar in afara orasului consumul scade la jumatate.

La o viteza de 70 km/h, aceasta motorizare consuma 3,3 litri la 100 de km. Turometrul sta la 1.500 de rotatii pe minut, transmisia automata fiind in treapta a 6-a.

La o viteza de 100 de km/h, turometrul arata tot 1.500 de rotatii pe minut, insa transmisia automata schimba rapoartele si ajunge in treapta a 8-a. Consumul mediu urca si el la 5 litri la 100 de km. Pe autostrada, la 125 km/h, consumul urca la 6,7 litri la suta de km, iar turometrul arata 1.800 de rotatii pe minut.

Pe langa aceasta motorizare, care ii permite SUV-ului un sprint pana la 100 km/h in 9,1 secunde, mai sunt disponibile doua propulsoare mici, un 1,6 litri diesel 130 CP si un 1,2 litri benzina 130 CP.

Transmisia automata cu tehnologia Quickshift vine doar impreuna cu motorizarile diesel. Cele 8 trepte sunt schimbate rapid si lin fara a fi percepute de catre sofer.

Grandland X 4x4

In toamna, Opel Grandland X va primi si o versiune hibrida plug-in, Grandland X PHEV AWD, care va avea tractiune integrala datorita motorului electric amplasat pe puntea spate.

Opel Grandland X este produs in Sochaux, Franta si Walvis Bay, Namibia, in timp ce hibridul va fi fabricat la Eisenach in Germania.

Motorizari si preturi Grandland X

Cel mai mic pret pentru un Grandland X este 18.700 euro cu TVA, pentru motorizarea de 1,2 litri benzina 130 CP, in echiparea Essentia. Modelul de test a fost echiparea de varf Ultimate, care are un pret de 33.300 euro cu TVA pentru propulsorul diesel de 2 litri 177 CP si transmisie automata cu 8 trepte.

Mai multe informatii despre Opel Grandland X sunt disponibile aici.

Date tehnice Opel Grandland X 2.0 Diesel Turbo (CDTi) 177CP Aut8

Motor: 1997 cmc diesel
Transmisie automata cu 8 trepte
Putere maxima (cp/rpm) 177 / 3750
Cuplu maxim Nm (rpm) 400 (2000)
Viteza maxima (km/h) 214
Acceleratie (0-100km/h) 9,1
Consum mixt (l/100 km): 4,9
Capacitate rezervor: 53 litri
Volum portbagaj litri: 514
Lungime: 4,47 metri
Latime: 1,85 metri
Inaltime: 1,60 metri
Masa proprie (kg) 1.575

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri