Opel lanseaza noua versiune PHEV (hibrid plug-in) cu tractiune integrala a modelului Grandland X. Intregul portofoliu de produse va fi electrificat pana in 2024.

Grandland X Hybrid4 vine cu o capota neagra optionala si combina puterea unui motor pe benzina supraalimentat de 1,6 l cu doua motoare electrice, pentru o putere totala a sistemului de pana la 300 CP. Consumul preliminar conform ciclului WLTP1/NEDC2 (ponderat, mixt) este de 2,2 l/100 km cu emisii de CO2 de 49 g/km.

Registrul de comenzi va fi deschis in urmatoarele saptamani (Germania), iar primele livrari catre clienti vor avea loc la inceputul anului 2020; astfel, primul hibrid plug-in de la Opel va contribui la electrificarea intregului portofoliu de produse al marcii germane pana in 2024.

De asemenea, face parte din strategia producatorului auto de respectare a limitelor de emisii de CO2 viitoare. Un alt pas in cadrul acestui proces, care include si motoare cu ardere interna deosebit de eficiente, va fi lansarea versiunii complet electrice pe baterie a urmatoarei generatii Opel Corsa, ale carei vanzari vor incepe in acest an.

Sistemul de propulsie al autovehiculului Grandland X Hybrid4 include un motor pe benzina cu 4 cilindri supraalimentat de 147 kW/200 CP si 1,6 litri, cu sistem de injectie directa, si un sistem de propulsie cu doua motoare electrice de 80 kW/109 CP, tractiune integrala si baterie litiu-ion de 13,2 kWh.

Motorul electric frontal este cuplat la o transmisie automata electrificata, cu 8 trepte de viteza. Cel de-al doilea motor electric, invertorul si diferentialul sunt integrate in puntea spate actionata electric pentru a furniza tractiune integrala la cerere.

Motorul pe benzina va acoperi in principal deplasarea cu viteze medii si mari, in timp ce deplasarea la viteze mai mici va fi acoperita de partea electrica a grupului motopropulsor. Opel Grandland X Hybrid4 poate parcurge pana la 50 km in modul complet electric in cadrul ciclului de conducere WLTP (60 km conform ciclului NEDC). Studiile au aratat ca, in Germania, 80% din toate calatoriile zilnice implica parcurgerea unor distante mai mici de 50 km; asadar, acesti clienti pot conduce in cele mai multe deplasari modelul Grandland X Hybrid4 cu zero emisii.

Grandland X Hybrid4 va oferi patru moduri de conducere – electric, hibrid, tractiune integrala si sport – permitand soferilor sa adapteze caracteristicile autovehiculului la preferintele personale sau conditiile de trafic specifice. Selectarea modului hibrid comuta automat autovehiculul in cea mai eficienta metoda de propulsie, cu posibilitatea de a trece in modul electric pentru o deplasare cu zero emisii in centrul orasului. Selectarea modului de tractiune integrala activeaza puntea spate electrificata pentru o forta maxima de tractiune pe toate tipurile de drumuri.

Priza pentru incarcarea bateriei prin intermediul incarcatorului de 3,3 kW integrat (o versiune de 6,6 kW este disponibila optional) este amplasata confortabil pe partea opusa celei in care se afla busonul rezervorului de carburant, in timp ce bateria este instalata sub scaunele din spate pentru optimizarea spatiului in habitaclu si portbagaj.

Timpul de incarcare depinde de tipul de incarcator utilizat. Pe langa cablul furnizat impreuna cu autovehiculul pentru incarcarea de la o priza de uz casnic, Opel va oferi dispozitive pentru incarcarea rapida la statiile publice si statiile de incarcare la domiciliu. De exemplu, o incarcare completa a bateriei cu ajutorul unei statii de incarcare de 7,4 kW dureaza aproximativ 1 ora si 50 de minute.

Navigatia conectata oferita de sistemul infotainment Navi 5.0 IntelliLink il ajuta pe sofer sa gaseasca traseul si il ghideaza catre statia de incarcare selectata.

Pentru valorificarea sistemului electric de inalta tensiune (300 V), Grandland X Hybrid4 este echipat cu un compresor de climatizare electric si un incalzitor electric.

Noul Grandland X Hybrid4 face parte din avangarda noii generatii de autovehicule electrificate Opel. In timp ce modelul Ampera-e va continua sa fie comercializat pe anumite piete, Opel va lansa in interval de 20 de luni noul Corsa, noul autovehicul multifunctional Zafira Life, noul autovehicul comercial usor Vivaro si succesorul modelului Mokka X – fiecare dintre acestea cu o versiune complet electrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri