Citroen C5 Aircross, succesor al modelul C4 Aircross, dar cu dimensiuni ceva mai mari, vine in segmentul SUV-urilor compacte cu un interior proiectat pentru confort si modularitate asemeni unui MPV (in partea din spate, in loc de bancheta, modelul are trei scaune individuale reglabile si pliabile).

Noul SUV face parte din programul "Advanced Comfort" al Citroen, ceea ce inseamna ca are un spatiu interior generos si luminos, o suspensie confortabila cu amortizare hidraulica progresiva (in standard), scaune moi si o buna izolare fonica datorita unui parbriz fabricat din sticla laminata.

Pe langa confort si modularitate, SUV-ul se lauda cu un portbagaj de 580 de litri si o garda la sol de 23 de cm, fiind cele mai mari valori din segment.

La exterior, C5 Aircross preia asa numitele Airbumps, amplasate pe lateral si partial colorate precum la modelul Citroen C3, alaturi de noul design frontal al marcii franceze, care face ca partea din fata sa aiba o linie dubla pentru blocurile optice. Pentru stopuri, francezii au ales o forma rectangulara cu patru lampi optice, in locul designului 3D. In ceea ce priveste nuantele pentru caroserie, se poate alege dintr-o paleta de 7 culori, precum si o combinatie doua tonuri, avand plafonul negru.

La interior, remarcam doua ecrane. Un display de 12,3" care inlocuieste ceasurile de bord si un ecran tactil de 8’’, alaturi de o camera amplasata sub oglinda care inregistreaza traficul, in caz de accidente. Sunt disponibile si aplicatiile pentru IOS si Android, care conecteaza smartphone-ul la display-ul masinii.

In standard, modelul are cateva dotari interesante: proiectoare de ceata cu functie cornering light, climatizare automata bizona, jante de 17 inch, bancheta formata din 3 scaune individuale pliabile, sistem audio cu 6 boxe.

Totodata, sunt disponibile o serie de sisteme care iti usureaza si iti protejeaza viata la volan, precum franarea automata de urgenta, mentinerea benzii de rulare, monitorizarea unghiului mort sau cruise controlul adaptiv (cu oprire automata). Alaturi de acestea, tehnologia Grip Control imbunatateste tractiunea in functie de suprafata de rulare (zapada, nisip, off-road).

Cum se simte noul SUV

In timpul testului, care a fost pe traseul Bucuresti-Cheia-Brasov-Sinaia-Hotel Pestera, am condus SUV-ul pe autostrada, pe drumuri virajate de munte, dar si in off-road. Am testat tehnologia Grip Control pe modul off-road pe o portiune de zece kilometri. In acest mod, masina isi intareste suspensia pentru a reduce semnificativ efectul miscarilor sus-jos la trecerea peste gropi.

Pe autostrada A3, la o viteza de 120 de km/h, garda la sol de 23 de centimetri si vantul din fata s-au simtit in manevrabilitatea SUV-ului, insa trecerea in modul Sport a rezolvat efectul si a crescut stabilitatea.

Drumul virajat dintre Cheia si Brasov ne-a mai schimbat impresia despre SUV-ul C5 Aircross pentru ca s-a comportat foarte bine in curbe, a fost chiar mai placut decat pe autostrada.

Motorizari si preturi Citroen C5 Aircross

SUV-ul dispune de patru motorizari, doua pe benzina si doua diesel. Motorizarile pe benzina sunt 1.2 PureTech 130 CP si 1.6 PureTech de 180 CP, in timp ce propulsoarele diesel sunt 1.5 BlueHDi 130 CP si 2.0 BlueHDi 180 CP. In functie de versiune, aceste motorizari pot fi cuplate la o cutie de viteze manuala cu sase trepte sau la o transmisie automata cu opt trepte.

Preturile noului SUV Citroen C5 Aircross in Romania variaza intre 21.600 euro si 33.700 euro cu TVA.

Cel mai mic pret pentru motorizarea diesel este de 23.300 euro cu TVA. Daca doriti un SUV cu transmisie automata, pretul este de 26.900 euro cu TVA pentru motorizare de 1,6 litri benzina. Diferenta dintre un diesel automat si unul manual este de 1.800 euro pentru acelasi nivel de echipare.

In 2020, SUV-ul C5 Aircross devine hibrid

Anul viitor, Citroen va aduce pe piata si o motorizare hibrida pentru C5 Aircross, cu o autonomie in modul electric de 50-60 km. Varianta hibrida va avea 225 CP. Tot anul viitor, Citroen va lansa si un model full electric, urmand ca in 2025 sa aiba o gama complet electrificata.

Trust Motors, importatorul Citroen in Romania, se asteapta ca anul acesta sa vanda 250-300 de SUV-uri C5 Aircross, pentru ca anul viitor sa livreze de doua ori mai mult, in jur de 600 de unitati.

Segmentul C-SUV a cunoscut cea mai mare crestere in ultimii ani, de la vanzari de 4,5 milioane de masini in 2012, a inregistrat 10 milioane de comenzi in 2017 si va ajunge la vanzari de 12 milioane de unitati in 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri