10 Septembrie 2019

Mai bine de o treime dintre romani ar cumpara o masina electrica



Interesul fata de masinile electrice se situeaza la cotele cele mai inalte in Romania si Italia, unde 36% dintre respondentii chestionati in cadrul unui studiu realizat de E.ON si Kantar EMNID s-au pronuntat in favoarea autovehiculelor cu propulsie electrica.

Doar 16% dintre germani planuiesc sa cumpere o masina electrica, majoritatea alegand motorul pe benzina. La nivel european, cehii sunt si mai sceptici decat germanii, doar 13% dintre ei fiind deschisi la ideea ca urmatoarea lor masina sa aiba propulsie electrica.

Motivele pentru care o masina electrica nu constituie, in toate cazurile, prima optiune pentru urmatoarea achizitie auto sunt diverse, dar cert este ca pe primele locuri se situeaza pretul ridicat, densitatea inca redusa a statiilor de incarcare si problema autonomiei.

Pentru romani, principala retinere in a cumpara o astfel de masina o reprezinta pretul, indicat de 44% dintre cei care au participat la studiu. In schimb, in Germania, autonomia masinii este perceputa ca un factor critic, 68% dintre respondenti mentionand-o ca fiind motivul pentru care prefera in continuare un autovehicul cu motor conventional.

Totusi, argumentele impotriva masinilor electrice sunt in scadere de la an la an, pe masura ce avantajele e-mobilitatii sunt explicate si promovate mai intens.

Sondajul mai arata si faptul ca motoarele diesel cunosc un declin in Europa. Doar 21% dintre romani mai iau in considerare masinile cu aceasta motorizare pentru o viitoare achizitie. In Germania si Ungaria, dieselul are un coeficient de aprobare de doar 13%, cel mai mic din toate tarile in care s-a derulat sondajul. Nota discordanta face doar Turcia, unde aproape jumatate dintre cei intervievati se vad conducand o masina cu motor diesel.

Rezultatele fac parte din studiul “Traind in Europa”, realizat in prima luna a acestui an, in cadrul caruia E.ON si Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Ceha, Romania, Suedia, Turcia si Ungaria.



Citeste si