Ministerul Finantelor propune schimbari pe zona RCA la solicitarea Comisiei Europene

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de lege privind modificarea Legii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto, mai precis Legea 132/2017, deoarece Comisia Europeana a observat posibila incalcare, prin unele dispozitii continute in aceasta, a unor prevederi ale Directivei 2009/138/CE si ale Directivei 2009/103/CE, noteaza Hotnews.ro.

In opinia Comisiei Europene, masurile adoptate de Romania ingradesc libertatea asiguratorilor de a-si stabili propriile prime, in special in ceea ce priveste reflectarea cheltuielilor administrative si de vanzare in calcularea tarifelor de prima si prin stabilirea unui plafon pentru tarifele de prima pe care asiguratorii le pot aplica „asiguratilor cu risc ridicat” care le sunt alocati de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Cele 5 modificari propuse de MFP:

1. Se propun modificari asupra modului de functionare a „asiguratului cu risc ridicat”.

2. Se propune abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de catre asiguratori in calculul tarifelor de prima.

Citeste si:
Deficitul bugetar a ajuns la 4,17% din PIB, în primul semestru din...
Ministerul Finanțelor:...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

3. Se propune eliminarea obligatiei ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de prima, a criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficientilor de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de prima, conditii in care calculul va avea in vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

4. Se propune abrogarea prevederilor referitoare la posibilitatea suspendarii contractului RCA la cererea asiguratului avand in vedere hotararea CJUE din Cauza C80/2017 (Fundo de Garantia Automovel vs. Alina Juliana) care stabileste faptul ca obligatia de asigurare este permanenta pe perioada in care vehiculul este inmatriculat/inregistrat, indiferent daca exista sau nu intentia proprietarului de a utiliza acest vehiculul.

5. Se propune punerea in acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementeaza modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, acestea intrand in vigoare ulterior publicarii legii RCA. Astfel, se reglementeaza la art.6 alin.(3), asumarea raspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distributie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurari sau de asigurari auxiliare, definiti conform Legii 236/2018.

Citeste si:
Tariceanu jigneste SUA: "Multi se pricep la fotbal, la justitie..."
Tariceanu jigneste SUA: "Sunt...
Sursa foto: Ollyy / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri